Aktywne Wpisy
padzi +185
Dobry wieczór wszystkim. Dzisiaj zostałem opiekunem małego kotka. Około godziny 16 przybłąkał się kotek, a raczej kotka, zdjęcie poniżej. I teraz leży obok mnie na kanapie i mruczy. To co zrobiłem to zapewniłem jej jedzenie, zrobiłem w łazience prowizoryczną kuwetę. Koleżanka dodała posta na lokalną grupę fejsbukową, czy ktoś nie szuka kotka.
#koty #norwegia
#koty #norwegia
Dzikamery +25
#raportzpanstwasrodka dorosły mężczyzna w naszych czasach. Mówcie co chcecie ale dla mnie tam się nieźle w głowie dzieje.
Naukowcy proponują kilka odrębnych hipotez, jednak do dziś nie ma w tej kwestii konsensusu. Inną zagadką pozostaje kwestia zaplanowania kompleksu - było to gigantyczne przedsięwzięcie, pełne skomplikowanej matematyki, więc wymagało spisywania planów i koncepcji, a jednak lud Ajmara nie znał wówczas pisma. Jak też obrabiano te kamienie, tworząc z nich jakby serię literek 'H' czy wycinając równo kamienie bez użycia zaawansowanych narzędzi? Współcześni inżynierowie użyliby diamentowych wiertł, maszyn, czy pił. Lud Ajmara został podbity przez Inków, którzy przejęli zdobycze ich kultury i następnie opowiadali hiszpańskim konkwistadorom o Puma Punku. Pysznili się z dumy wskazując na swoje niezwykłe budowle, a także na inne budowle ludu Ajmara, jednak jasno podkreślali, że Puma Punku nie zbudowali ludzie, lecz 'bogowie'. Zwykle władca chwali się osiągnięciami swojego ludu, lecz tu było inaczej - tak samo zresztą do dziś opowiadają członkowie ludu Ajmara. Wg legendy, Puma Punku zostało wzniesione w ciągu jednej nocy przez 'boga' Wirakoczę, który sunął po niebie i za pomocą 'magii' unosił kamienie w powietrzu po czym je obrabiał. Następnie miało dojść do wielkiego kataklizmu, który sprawił, że Puma Punku zostało obrócone w niwecz. Tak opowiada lud Ajmara, tak opowiadał lud Inków, a dziś Puma Punku wciąż pozostaje enigmatyczną zagadką - czy naprawdę zbudowali go niepiśmienni Indianie, czy też kosmici brani przez nich za 'bogów', a może kosmici pomagali przy budowie tego zdumiewającego kompleksu - zapewne nigdy się nie dowiemy. Możemy jednak podziwiać kunszt inżynieryjny tego zacnego miejsca.
Jeśli kogoś ciekawią takie rzeczy to odpowiedni tag brzmi #kosmiczneopowiesci
#kosmiczneopowiesci #budownictwo #architektura #historia #ciekawostki #ufo #swiat
@Gorti: Zawsze w tego typu tekstach denerwuje mnie takie stwierdzenie. Jak dla mnie, zaawansowanym narzędziem to może być program komputerowy wykorzystujący skomplikowane algorytmy, sonda kosmiczna, pobierająca próbki skał na odległych planetach, czy mikroskop elektronowy. Piła, dłuto, czy wiertło to k------o proste narzędzia ;o
@Gorti: Jak zaplanowali? Bardzo prosto!
Wódz zwołał meeting gdzie powołał project managera, wyznaczył deadline (dosłownie) - "jak nie skończysz na czas to będziesz dead na tej linie). Project manager na team-meetingu wyznaczył areas of responsibility dla każdego tem-leadera, zdefiniował daty i statusy jakie mają osiągnąć
Przytoczna tam była historia jednego wladcy który jakoby miał się kontaktować z kosmitami, i budowle powstawaly przy użyciu "magicznej wody" jak to nazywali, ktora polewali skaly, ktore miękczały i dały się formować a później zastygaly. Z powrotem , ciekawe co mogło być owa magiczna woda
chyba, że ty tak na poważnie
wtedy polecam Ancient Aliens Debunked (Puma Punku zaorane od 3:38)