Wpis z mikrobloga

[ #rozdajo ]

Kolejna nowość, którą przygotowaliśmy specjalnie dla osób rozpoczynających przygodę z wędliniarstwem. Jutro z [ + ] wybierzemy osobę, która otrzyma od nas Zestaw młodego wędliniarza do szynki piwnej.

więcej info o zestawie --> tutaj <--

! ale najważniejszy jest przepis ()

Domowa szynka wędzona - Zadymka

Składniki:
- szynka: 1,7 kg
- mieszanka ziół BROWIN do szynki piwnej (pieprz biały mielony, gałka muszkatołowa, kolendra, słodka papryka, imbir, kardamon, liść laurowy, goździki)
- czosnek: 3 ząbki
- sól: 70 g/1 L wody
- zrębki BROWIN do wędzenia i grillowania
- saletra potasowa
- siatka wędliniarska
- termometr wędliniarski
- wędzarnia balkonowa

Przepis:
Sporządzamy zalewę peklującą, w skład której wchodzą: ok. 1 litr wody, zioła do szynki piwnej, saletra potasowa, rozgnieciony czosnek oraz sól. Po dwóch tygodniach szynkę wyjmujemy z zalewy, wkładamy w siatkę wędliniarską i osuszamy.

Tak przygotowana szynka jest gotowa do wędzenia – najlepiej w domowej wędzarni, ewentualnie na grillu. Jeśli używamy sprzętu do grillowania, szynkę umieszczamy na ruszcie, a zrębki układamy na aluminiowej tacce i kładziemy ją bezpośrednio na rozgrzanym brykiecie, by szynka wędziła się w aromatycznym dymie wytwarzanym przez zrębki. Jeśli chcemy, by szynka była gotowa do spożycia zaraz po uwędzeniu w wędzarni, proces ten powinien trwać do czasu, aż temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 70-75ºC.

Możemy również zakończyć wędzenie po godzinie, a następnie szynkę sparzyć
w gorącej wodzie o temperaturze 70-75ºC, dobierając czas parzenia do wagi naszej szynki (1 godzina na 1 kg).

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!

#browin #przepisy #wedlinydomowe #rozdajozadarmo #gotujzwykopem
Browin - [ #rozdajo ] 

Kolejna nowość, którą przygotowaliśmy specjalnie dla osób r...

źródło: comment_5BfJJRclroYPneOfh7BiqNmlzX4TaVlf.jpg

Pobierz
  • 44
@Browin generalnie nie mogę za bardzo dymić i one są podobno alternatywa dla zwykłej wędzarni. Jak to się sprawuje? Czy czas wędzenia jest dłuższy w takim garze?
@Morfi_pl: wykorzystujemy je na codzień przy pokazach. Dużo mniej dymią, ale to zależy od rodzaju paliwa. Czas jest identyczny, bo pojemność jest mniejsza. Nasz ulubiony produkt. Jedyny problem to user ( ͡ ͜ʖ ͡) klienci dodają za dużo zrębek i wychodzi im gorzkie mięsko :)