Wpis z mikrobloga

#gorzkiezale #programowanie #eclipse #java
Dlaczego coś takiego jak Eclipse IDE istnieje i jest używane przez ludzi. Przecież to się do niczego nie nadaje... robię refactoring i zmieniam nazwy klas. Niby zmienia mi nazwę klasy i nazwę pliku, referencje też jakieś tam znajduje i je zmienia ale jakoś tak wybiórczo. Przykład w jednej linijce zmieniło nazwę typu w następnej nadal jest stara nazwa dla typu zmiennej... projekt r-------y i rób co chcesz...
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BlueSpark: jak bym mógł tego używać to bym kupił, ale nie mogę bo klient dostarcza nam konfigurację do chcekstyla i to nie działa poprawnie w Intellij. Sprawdzaliśmy już to i niestety są spore problemy z tym.
  • Odpowiedz
@kudlaty9102: Właśnie dlatego ludzie tego używają. Bo ktoś wyżej (starszy stażem, "super" architekt zamknięty w swojej widzy, nie pozwalający na żadne nowinki, czy co kolwiek nie będącego w zakresie jego wiedzy) przyzwyczaił się do narzędzia i zabrania innym korzystania z innych. A jest to w chuuu demotywujące i spowalniajace pracę..

Miałem podobną sytuację, poświęciłem trochę czasu i zrobiłem sam konfigurację identyczną do tego co dostałem w checkstylu. Wszystko się da,
  • Odpowiedz
@kudlaty9102: Yep, nie korzystałem z żadnych pluginów, tylko konfigurowałem ręcznie w samych ustawieniach IntelliJ. Trochę testowania było oczywiście, bo jakby buka była, to mogłoby się skończyć przykro, ze względów że na poczatku się z tym kryłem XD
Chociaż pewno znajdą się rzeczy które mogą być dośc problematyczne, jedne ustawienia tam, inne trochę tam. Ale ogólnie u mnie się udało, koniec końców kilka ludzi na IntellJ pracuje, większość na Eclipse, z
  • Odpowiedz
@Sarseth: Z tego co wiem to u nas jak nam się uda skonfigurować IntelliJ do tego żeby kod był sformatowany zgodnie z zasadami to nie problemu z tym żeby z niego korzystać. Muszę się tym pobawić. Zastanawiam się jeszcze nad tym jak będzie z debugowaniem apki, bo używamy JBossa i Anta i z tego co wiem to konfiguracja tego jest z zamierzchłych czasów.
  • Odpowiedz
Przykład w jednej linijce zmieniło nazwę typu w następnej nadal jest stara nazwa dla typu zmiennej

@kudlaty9102: Nie wydarzyło się. Albo coś z------ś/nie doczytałeś/pominąłeś/wyolbrzymiasz, albo nie ma albo.
  • Odpowiedz
  • 0
@fegwegw nie wiem co mogłem w tym z----ć. Skrót klawiszowy Alt+Shift+R, nowa nazwa klasy, Enter. Eclips zaczyna mielic ja mam okno postępu i czekam. Jak znikło to otworzyłem inna klasę która świeci się na czerwono i w niej opisana sytuacja. W drugiej gdzie refactoryzowana klasa była podana jako typ generyka nazwa nie zmieniona. Może to gdzieś coś jeszcze trzeba konfigurację zmienić. Ale tak było kilka razy
  • Odpowiedz