Wpis z mikrobloga

Zastanawialiście się dlaczego czasami na CV jest prośba o własnoręczny podpis ? ( ͡º ͜ʖ͡º)

Niektóre firmy zatrudniają psychografologów, żeby po podpisie poznać np. osobowość kandydata i rozważyć jego zgłoszenie na pożądane stanowisko.

Po moim kursie psychografologa, który ukończyłam kilka lat temu postanowiłam podzielić się z wami niektórymi ciekawostkami, które nie ukrywam, chętnie wykorzystuję w życiu XD

Oczywiście to tylko niewielka jego część:

Duża siła nacisku na długopis podczas pisania - osoba nadpobudliwa.
Jeżeli osoba pisząca na na czystej białej kartce pisze niedokończone okrągłe literki to znaczy, że jest wygadana.
Jeżeli margines z lewej strony podczas pisania na całej kartce u dołu się poszerza tzn. że taka osoba nie jest oszczędna.
Pisanie literek oddzielnie świadczy o wysokiej inteligencji.
Zaczynając robić notatkę, margines pionowy, przestrzeń od początku kartki, oznacza szacunek do wygłaszającego, prowadzącego.
Jeżeli litery dolnego poziomu są domknięte i pisane mocno i do końca, to taka osoba ma ochotę na seks (to ostatnie dotyczy kobiet, u panów po pisowni nie da się tego określić ) ( ͡º ͜ʖ͡º)

Link dla zainteresowanych by poczytać trochę więcej na temat psychografologii, na przykład tutaj:

http://wartowiedziec.org/index.php/pracownik-samorzadowy/styl-ycia/9795-charakter-pisma-zwierciadem-osobowoci

Pełna analiza charakteru pisma jest oczywiście płatna, ale ja się tym nie zajmuję, więc nie piszcie do mnie :P

Podstawowa wiedza psychografologii jest całkiem przydatna, polecam. Enjoy ^^

#topsecret #ciekawostki #psychografologia
  • 137
Np w pewnym momencie zycia zmienilem charakter pisma zaczynajac pisanie oddzielnie i styl liter bo uznalem ze jest bardziej oficjalny. Czy to jakis poziom inteligencji ktory osiagnalem? Pseudonauka troche.
@zachcianka: Na przykład w kryminalistyce po porównaniu dwóch odpowiednio dużych próbek pisma, wyciąga się wnioski, czy mogła je napisać ta sama osoba. A nie wyciąga z dupy wnioski, że "ma wesołe usposobienie, lubi raczej pastelowe kolory i 13 lat temu była z klasą w oceanarium", jak próbujesz wmawiać.

To nie jest ciekawostka, tylko bzdura i wstyd byłoby mi komuś to sprzedawać. Idź na kurs wróżenia i homeopatii. Będziesz jeszcze "mądrzejsza" i
@zachcianka: Ta, bzdety kompletnie oderwane od rzeczywistości. Wystarczy że ktoś pisze CV w biegu i mocniej naciśnie długopis, albo pisze przyrządem który jest niewygodny, i już wyjdzie, że jest nadpobudliwy, albo inteligentny, albo głupi.

Tak samo jak ze sztywnymi regułami odnośnie mowy ciała. Nie wystarczy spojrzeć na kogoś jeden gest/podpis, trzeba mieć porównanie do tego jak on na co dzień się zachowuje. U jednego drgnięcie brwi będzie normalne, u innego będzie
@zachcianka mi się podobają takie psychologiczne rozkminy. Na pewno coś o człowieku można się dowiedzieć z charakteru pisma, choć nie oceniałbym nikogo po piśmie na 100% Ciekawy temat do zgłębienia się jeśli kogoś interesuje psychologia. Dużo rzeczy się u mnie zgadza ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pisanie literek oddzielnie świadczy o wysokiej inteligencji.

@zachcianka: Tutaj w załączniku pisownia Einsteina. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Takie rzeczy po prostu mają wątpliwą skuteczność. Coś w tym może być, ale nie na tyle, by po jednym zapisanym słowie skutecznie wnioskować kogoś osobowość.

//EDYCJA: a tutaj Elon Musk: http://www.gannett-cdn.com/-mm-/ac1394dbdcca6a36cbf486633b129cd813095ac3/r=x404&c=534x401/local/-/media/USATODAY/USATODAY/2012/11/28/ap-historical-documents-auction-4_3.jpg
Pobierz
źródło: comment_9EvILZ5Z9GiG500jVC1urr5zd6RLaSbG.jpg
Zaczynając robić notatkę, margines pionowy, przestrzeń od początku kartki, oznacza szacunek do wygłaszającego, prowadzącego.

A może też chęć zostawienia sobie miejsca na marginesie obliczenia, bo wykład jest np. z matematyki? ;) A może wysokie walory estetyczne takiej osoby, która lubi mieć elegancki zeszyt, a nie zapisany od krawędzi do krawędzi?
No taki ból dupki, bo jakiś mały różowy może przejrzeć niebieskiego ^^ Rozumiem, tragedia. Tylko proszę, nie zamykajcie się w sobie ^^ <3

@zachcianka: Ej, ale oczekiwałem głębszej psychoanalizy. Albo chociaż cokolwiek wartego, rzetelnego odparcia krytyki, a nie odpowiedzi na tym poziomie. Polecam w ogóle zapoznać się ze znaczeniem słowa ból dupy. ;)

Nie wiem też dlaczego ciągle mieszasz do tego kwestię, że jesteś rózowa a ja niebieski, to bardzo seksistowskie
Dobra, jakby przyszedł tutaj ktoś naukowo nastawiony i chciałby konkretnych informacji na temat grafologii w znaczeniu odkrywania kogoś cech osobowości w jego podpisie :)

Graphology is the analysis of the physical characteristics and patterns of handwriting purporting to be able to identify the writer, indicating psychological state at the time of writing, or evaluating personality characteristics. It is generally considered a pseudoscience. The term is sometimes incorrectly used to refer to
@zachcianka Co ty popisujesz się pseudociekawostkami i robisz żenujące zarzutki? Ręczny podpis musi być pod CV, bo to jest dokument, który składasz gdzieś i musi być znak, że to jest TWOJE, to każde dziecko wie, że nawet usprawiedliwienie musi mieć podpis rodzica. A nie ze względu na korposztuczki. I analiza kilkuliterowego podpisu po jakimiś kursie, podczas gdy grafolodzy kończą studia i zajmują się poważniejszymi sprawami niż psychotesty. Idź robić zarzutki gdzie indziej.
O i jeszcze ostatnia rzecz ode mnie. Fragment analizy badań naukowych (co prawda z 1998 roku), z którego wynika, że grafologia jako tak nie jest w stanie niczego przewidzieć skutecznie na podstawie cech charakteru pisma. Bo gdy kazano ludziom przepisać konkretny tekst, to ani grafolodzy, ani niegrafolodzy nie byli w stanie przewidzieć cech tych osób. Natomiast, gdy pozwolono ludziom pisać co chcą, to zarówno grafolodzy jak i niegrafolodzy przewidzieli w ograniczonym zakresie
@panna_aparatka: Nie mamy wpływu na dzisiejsze korposztuczki ;) a własnoręczny podpis na CV, tak jak napisałam jest również brany pod uwagę takiego psychografologa, o ile w o gole jest zatrudniony w firmie. Nie masz się czym krępować, to tylko Twój podpis. W bankach również sprawdzają czy podpis się zgadza z podpisem w dowodzie kiedy robisz wypłatę z konta ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jeżeli litery dolnego poziomu są domknięte i pisane mocno i do końca, to taka osoba ma ochotę na seks (to ostatnie dotyczy kobiet, u panów po pisowni nie da się tego określić ) ( ͡º ͜ʖ͡º)

@zachcianka: Na pół roku wyjechałam z miasta, w którym mieszkał mój chłopak, od tego czasu domykam. o.O