Wpis z mikrobloga

Syntezator analogowy Roland JX-3p (z programatorem PG-200) () - dokładnie takiego samego używał Przemysław Gintrowski pisząc muzykę do Zmienników. Używał go także Brad Fiedel m.in w Terminatorze 2. A tutaj darmowy VSTk - https://www.youtube.com/watch?v=bZTrhAms2v8 - link w opisie - w zasadzie dostajemy samą nakładkę PG-200 ;)

#syntezatory #synthwave #produkcjamuzyki
xandra - Syntezator analogowy Roland JX-3p (z programatorem PG-200) (。◕‿‿◕。) - dokład...
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@xandra: @VoltageControlled: Jx3p ma ten sam filter co Juno 6/60/106 i seria Jupiter. Jx8p już nie i wyraźnie to słychać na demach. Z miesiąc temu prawie bym go okazyjnie nabył, ale się rozmyśliłem, brzmienie nie w moim guście. Chociaż ma ponoć większe możliwości syntezy niż Jx3p i seria Juno.
  • Odpowiedz
@bscoop: no, to prawda, jx8p był projektowany w zamyśle posiadania "best of both worlds"(popularność dx7), stąd trochę bardziej zaawansowane możliwości jak na tamte czasy, jak cross mod oscylatorów na przykład, ale też filtr brzmi mniej uniwersalnie, akurat mi pasuje, moje go-to do brzmienia 80s, ale rozumiem czemu może się nie podobać. Do tego świetnie brzmiący sync i tłusty, brudny stereo chorus na kościach bbd z przeciekającym sygnałem sterującym :D

Brzmienie
  • Odpowiedz
@VoltageControlled: jx3p raczej wątpię, ale jx8p wisiał za tą niedawno na allegro, z nieco wysłużoną obudową, podobnie Roland D-50 a Alpha Juno II 2 stówy drożej. A w tej chwili w tej cenie na olxach widzę jeszcze Korga DW-6000. Jak ktoś jest cierpliwy to może przyzwoity budżetowy setup uzbierać:)

Mi na tą chwilę wystarczy kombo Bass Station II, Roland U20, D110, Volca Bass i perkusja Boss DR-660. Chcę z nich
  • Odpowiedz
@xandra: Skąd taka informacja, że jx-3p był użyty w ścieżce dźwiękowej "Zmienników"? Mi to zawsze brzmiało jak DX7 i gdzieś potem znalazłem taką informację:

"Was it an Oberheim?" / "Was it a Roland Juno-106?" / "Whatever it was, it must have been an analog - that's why it sounds so great", etc. What I myself decided to do, instead of fueling the dead-end debates, was to try to find
  • Odpowiedz