Wpis z mikrobloga

@dwuwarstwowy: ja nieważne jak długie klasy, metody, enumy, cokolwiek piszę, to nie wywołuję tego większą ilością stuknięć klawiszy niż 5-6 max. Sztuką jest też poprawne nazywanie swoich metod tak, aby w zakresie klasy różniły się na tyle, aby można je było rozróżnić i szybko znaleźć, gdy włączy Ci się okienko automatycznych podpowiedzi. Temat jest bardzo interesujący i zapewniam, że niszcząco poprawia szybkość pracy.
@greebqmaster: A jakbyś programował funkcję liniową, y=a*x+b. To nazywałbyś 'a', na przykład: 'wspolKierProst' albo z angielskiego 'slope' ?

Czy na przykład zostawić y=a*x+b bo to na tyle proste i każdy to zna i dodać najwyżej opisy w gwiazdkach z '@param' (co po najechaniu na argumenty metody wyświetla ich opis)
A też Eclipse nie podpowiada nazw, dopóki się nie wciśnie ctr+spacja...

@dwuwarstwowy: Heeeeee, Auto code completion on Eclipse ;)
Ale osobiście polecam darmową wersję IntelliJ IDEA - Community Edition

A jakbyś programował funkcję liniową, y=a*x+b. To nazywałbyś 'a', na przykład: 'wspolKierProst' albo z angielskiego 'slope' ?

@dwuwarstwowy: Nazwałbym 'a'. Jest to doskonale znana nazwa w temacie funkcji liniowych i RACZEJ powinna być unikalna w zakresie jej stosowania. Jeżeli chciałbyś wykorzystać
@greebqmaster: No właśnie też mi bardziej pasuje, 'a'. Ale piszę sobie magisterkę na wydziale mechanicznym i uczy mnie pewien dr programowania i jest bardzo metodyczny i teraz przyszedł czas, żebym nauczył się 'self documenting code'.
I mam napisać algorytm do dzielenia odcinka, tutaj dla prostego przykładu, na pół, i wychodzi mi takie coś:
nextX = (x2 + x1) / 2;
nextY = slope * nextX + verticalTransformation;

Wygląda to jakoś? I
@dwuwarstwowy: No ale moim zdaniem to właśnie a, x i y bardzo są "self documenting code" xD
No bo jak tłumaczyć to pojęcie? To kod, który w jak najkrótszym czasie zostanie zrozumiany przez gościa, który po raz pierwszy siada do Twojego programu.

No i ja, stawiając się w roli takiej osoby widzę jakieś verticalTransformationy i pierwsze co robię to wtf'uję co się dzieje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ile masz lat w zawodzie, żebym mógł się na ciebie powołać? xD

@dwuwarstwowy: 1 XDDD No ale to nie ma znaczenia moim zdaniem. Jeżeli argumentacja jest logiczna i zrozumiała to nie trzeba powoływać się na autorytety.

A jak mam listę i w niej znajdują się warstwy. I puszczam sobie iterację po każdej z warstw, to jak nazwać iterator?

@dwuwarstwowy: Zależy do czego potrzebujesz. Ja jak na razie w Javie nie