Wpis z mikrobloga

#programowanie #naukaprogramowania #pytanie
Trochę durne pytanie ale czytam pare artykułów i zawsze jest że jeśli chcesz być programistą musisz logicznie myśleć, analitycznie myśleć i zastanawiam się jak to logicznie myśleć? chyba każdy człowiek logicznie myśli inaczej nie wyobrażam sobie jak mógłby żyć..,w programowaniu logiczne myślenie to coś innego? coś co nie da się nauczyć i to jest wrodzone? nie kumam czaczy, zresztą z tego co słyszałem mózg jest mobilny(?) nawet jak osoba psychicznie chora która wróciła ze szpitala psychiatrycznego i miała problemy z intelektem to chyba może się nauczyć logicznie myśleć, nawet grając w sudoku podobno to polepsza logiczne myślenie nie? wyjaśnijcie mi to ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 9
@Asleep: chodzi o taki specyficzny sposób myślenia, z czasem podobno się wyrabia, ale jak patrzę na niektóre uczące się osoby to jednak chyba bullshit, i niektórzy nigdy się nie nauczą.
Tak by myśląc od razu analizować to jak program może działać, tak by potem nie szukać ”jak stworzyć Mario" tylko już wiesz by szukać czegoś od grafiki, że to trzeba kolizje wykrywać.
Tak na bliższym mi przykładzie, duzo ludzi uczy się
@Asleep: nie przejmuj się tym, tego się nauczysz przy okazji programując.

W skrócie chodzi o to, że jak masz ileś reguł w postaci "jeśli coś, to co innego", powiązanych ze sobą - to ogarniasz, jakie są możliwości, i co się kiedy stanie, i jak to zmienić, żeby działało w konkretny sposób.

A przy debugowaniu - skoro coś się stało, to co musiało się stać wcześniej, że do tego doszło. Taka trochę
@Asleep: nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz. Umiejętność myślenia (w tym logicznego) jest rzadka i mam podejrzenie, graniczące z pewnością, że nauczyć się tego nie da - z tym trzeba się urodzić, mieć do tego predyspozycje. Co z tego, że ktoś ma obcykaną algebrę Boole'a, skoro potem nie jest w stanie tego wykorzystać. A to objawia się na różne sposoby:
- problemy z efektywnym debugowaniem - szybciej jest pomyśleć i