Wpis z mikrobloga

@qwerty0092: @vote_for_pedro: @invtraveler:
Mnie coś innego zainteresowało. Według tego kalkulatora kwota netto przy której zrównują się podatki teraz i w propozycji partii Razem to... 3600 zł. Słowem tym, co zarabiają powyżej tej kwoty będziemy podatki podnosić, żeby się przypadkiem 'jeszcze bardziej' nie bogacili.
  • Odpowiedz
@qwerty0092: To samo pomyślałem na początku.
Ale spójrz tak: taki Janusz jak wejdzie na ten kalkulator i wyliczy swoją pensję to wiesz czego się dowie? Że zarabia lepiej niż 68% społeczeństwa.
  • Odpowiedz
@vote_for_pedro: Skąd pochodzą dane do tego kalkulatora? Uważam, że zarabiam tak sobie - żadne bogactwo, a wg tego 95% procent Polaków zarabia mniej. WTF? ( ͡° ͜ʖ ͡°)-
  • Odpowiedz
@Speedy: Masz na stronie:
"Powyższy „suwak” został sporządzony na podstawie uzyskanej przez RAZEM z Ministerstwa Finansów informacji o rozkładzie dochodów (dokładnie: podstaw opodatkowania) wszystkich podatników PIT za rok 2013. Obejmuje wszystkie rodzaje dochodów podlegające opodatkowaniu PIT i tym się różni od rozkładu dochodów sporządzanego co dwa lata przez GUS, obejmującego tylko dochody z umowy o pracę i tylko w przedsiębiorstwach zatrudniających ponad 9 osób."

Czyli w praktyce pewnie jak jakiś
  • Odpowiedz
@venomik: Jest to lekka manipulacja. Powinni nie uwzględniać stawek poniżej jakiejś kwoty. Też sobie na studiach dorabiałem, ale nie nazwałbym tego całkiem normalną pracą.
  • Odpowiedz