Wpis z mikrobloga

Hey, chciałbym potwierdzić, zaprzeczyć informacjom jakoby w Pendolino zagłuszali sygnał gps/glonas.
Jechaliśmy w kilka osób i chciałem sprawdzić jaką mamy prędkość. Nikomu nie działał w pociągu gps (0 odnalezionych satelitów nawet przystawiając telefon do okna).
Droga powrotna to zwykły Intercity (nie premium=pendolino) i bez problemów gpsy wszystkim działały.
Macie jakieś info w tej kwestii, czy Pendolino to nasza duma narodowa i należy zagłuszać sygnał w celu ochrony dobra narodu ;-)

#pkp #pendolino #gps
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ale przy oknie powinien choć jednego 2 zobaczyć

@gchmurka: ale pociągi nie są projektowane po to, żeby jakiś Mirek mógł sobie się łączyć z satelitami GPS, to co napisałeś brzmi śmiesznie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Reggy: fizyki nie oszukany. Szkło nie tłumi tak mocno sygnałów gps, a z tego co widziałem to tam są tylko 2 warstwy.
Rozumiem, że metalowy sufit z jakimiś wygłuszeniami i izolacją może skutecznie zablokować sygnał. Ale przez oko odbiornik powinien cokolwiek zobaczyć (choćby jednego satelitę).
  • Odpowiedz
@gchmurka: Logowałem kiedyś ślad pociągu siedząc w Pendolino - miałem normalny, w miarę porządny fix. Może miałeś problem ze złapaniem z powodu dużego przemieszczenia przed włączeniem i ruchu pociągu? Cold start w szybkim ruchu robi się dłużej niż w bezruchu. W pociągu być może się właśnie nie udał.
  • Odpowiedz
@pytonger: złapanie fixa to co innego niż widoczność satelity. Mam aplikacje która pokazuje ile widzę satelitów. Telefon średnio fixa łapie przy 4-5 przy agps, bez (nie mam sieci) dopiero przy 9-10.
Sprawdzone wielokrotnie w boju (dużo chodzę po górkach i mam możliwość obserwowania jak się telefon zachowuje ustalając pozycję) :-)

Tam było totalne zero satelit, nie widziało ani jednego, stąd moje przypuszczenie że coś mogło zakłócać. Może jechał w moim
  • Odpowiedz
@gchmurka: zmień telefon, mi przy oknie prawie zawsze łapie zasięg, nawet podczas jazdy 200km/h :P

okna pokryte są warstwą metalizującą, która skutecznie unieszkodliwia wiele telefonów
  • Odpowiedz
@pytonger: Byłbym skorzy uwierzyć w taką wersję pod warunkiem, że jechał bym tylko w jedną stronę. Jak pisałem wcześniej wracałem już normalnym intercity (nie pendolino) który jechał z prędkością 140km/h i nie było najmniejszego problemu ze złapaniem fixa na tych samych urządzeniach. Pierwsze satelity pojawiały się w 5sek od cold start.
  • Odpowiedz