Wpis z mikrobloga

Pytanie do ludzi obeznanych w #solidworks
Chcę sobie stworzyć szablon złożenia, który będę mógł kopiować do kolejnych projektów. W uproszczeniu wygląda to tak:
-mam folder "szablon" w którym trzymam plik złożenia i pliki części które wchodzą do każdego projektu.
-tworzę kopię tego folderu, zmieniam nazwę na "projekt1", do nowego złożenia dorzucam nowe pliki oraz modyfikuje te części które zostały skopiowane (zawsze musze dostosować wymiary)
-okazuje się, że owe części wciąż odnoszą się do folderu "szablon" i w nim również dokonują się zmiany.

Wie ktoś co można zrobić, aby tego uniknąć? Zauważyłem, że mogę utworzyć złożenie z plikami zapisanymi wewnątrz niego i działa, ale dla rozbudowanego złożenia staje się to kłopotliwe i zależy mi na zapisie do zewnętrznego pliku.

Wołam również #cad #modelowanie3d #catia #inventor może ktoś miał podobną kminę
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@vroobelle: Na SolidWorks się nie znam, ale w Inventorze jest podobnie. Można tego uniknąć kopiując całość i stworzyć nowy projekt(nie wiem czy taka rzecz jest w SW). I wtedy pracując na dwóch różnych projektach nie są one zależne od siebie.
  • Odpowiedz
@vroobelle Najlepiej to zrobić plikiem przenośnym bo wtedy nie musisz zmieniać odniesień do rysunków i od razu możesz wszystkie nazwy nadać na nowo. Nie wiem jak wygląda twój projekt, ale jeżeli masz jakiś podzespół z projekcie w którym modyfikujesz tylko wymiary to może zamiast kopiować i tworzyć nowe części lepiej będzie załatwić tabelą konfiguracji?
  • Odpowiedz