Wpis z mikrobloga

#matematyka #studia #warszawa

Studiuje ktoś matematykę na PW? Jak oceniacie poziom? Wiadomo, nie pytam o porównanie do innych uczelni, bo pewnie mało kto studiował na innych żeby porównać, ale tak obiektywnie - ile średnio trzeba poświęcić w domu tygodniowo na naukę itp.? Są jakieś ciekawe koła naukowe? Szczególnie interesują mnie takie finanse, statystyka. I jak z wyjazdami za granicę (nie Erasmus) na licencjacie? Da się na drugim roku pojechać np. do Azji? Bo PW współpracuje z wieloma uczelniami, a na takim wyjeździe mi zależy.
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pococimojlogin: ogarnij i zapisz się do organizacji AIESEC, na dużych uniwersytetach działają na pewno. Moja koleżanka po roku u nich pojechała do Moskwy, kolega to Indii. Skoro finanse i statystyka to dlaczego nie jakaś ekonomia, finanse?
  • Odpowiedz
@Dralax: No, próg był 87, a ja, tak jak mówisz, mam równo 85 pkt rekrutacyjnych.

67% z j. polskiego, 88% z matematyki rozszerzonej (dwa razy liczonej) i 94% z angielskiego rozszerzonego (też dwa razy).

A nie podejrzewam, żeby progi mieli obniżyć w tym roku.
  • Odpowiedz
@Dralax: To 94% to uwzględniłem właśnie ten wzrost progów (bo raczej większy nie będzie). No nic, zawaliłem jedno zadanie za 3 punkty całe na maturze i mam. Ale PW nie jest taka zła. Tylko jeśli naprawdę na tym MSEM-ie jest tak, jak piszą na stronie, że dużo nauki i że realizuje się i matematykę i ekonomię w bardzo dużym stopniu (nieodbiegającym od studiowania osobno tych dwóch kierunków) to by było
  • Odpowiedz
@pococimojlogin: Ciężko, żeby zrealizować wszystko z 2 kierunków w ramach jednego. Na MSEM w zasadzie realizuje się minima programowe, a do wyboru masz w sumie ze 3 przedmioty (podczas gdy np. na matmie praktycznie cały 3 roku sobie wybierasz sam).

To co zalinkowaleś to jest 2010/11. AFAIK możesz zrobić tak, że na PW składasz papiery po 1. rekrutacji, a jak się jednak dostaniesz na UW to po prostu rezygnujesz z
  • Odpowiedz
@pococimojlogin: Nie wiem, nie traktuj mnie jak eksperta od MSEM bo nim nie jestem :) Po prostu sam swego czasu rozważałem pójście tam i trochę się zorientowałem w temacie. O progach wiem tylko tyle co jest opublikowane na stronie UW.
  • Odpowiedz
@Dralax: W takim razie dzięki za odpowiedzi. Przemyślę sprawę jeszcze jutro i najwyżej stracę te parędziesiąt złotych, bo naprawdę interesująca sprawa. A mogę wiedzieć co studiujesz aktualnie (czy studiowałeś może)?
  • Odpowiedz
@Dralax: Na co konkretnie? I jak Ci matura z matmy w ogóle poszła? Ja aplikowałem tylko na politechniki na matmę, bo stwierdziłem, że bardziej praktyki chcę się nauczyć niż teorii (chociaż z tego, co ludzie piszą, to i tak jeden pies), ale akurat dla MSEM bym wyjątek zrobił.
  • Odpowiedz
@pococimojlogin: Jeszcze nie jestem do końca zdecydowany, ale chyba skończy się na fizyce jako głównym kierunku i ew. zmienię na matmę po 1 roku/semestrze jak mi się odwidzi. Jestem zdania, ze matma/fizyka/informatyka to tylko na uniwerku, ale gusta są różne. Rozszerzenia wszystkie rzędu 95-100% więc rekrutacją się zbytnio nie przejmuję.
  • Odpowiedz
@Dralax: O, to gratuluję dobrze zdanej matury. A co do wyboru uniwersytet/politechnika - bardziej niż na dowodach wolę się jednak skupić na praktyce (liczenie, sposób rozwiązywania zadań), bo myślę, że to właśnie logika, myślenie i liczenie bardziej mi się przyda w przyszłej pracy. Dużo czytałem na temat studiów i ludzie w sumie piszą, że i tak ze znalezieniem pracy nie ma problemu, gdy jest się w czymś dobrym. A ja
  • Odpowiedz