Wpis z mikrobloga

Mirkii mam dylemat...

Pracuje w #korpo w IT w Czechach, praca raczej spokojna malo sie dzieje (ogolnie wiekszosc czasu spedzam na wykopie etc.)

Ostatnio postanowilem zmienic prace, szybko dostalem oferte od konkurencji za duzo lepsza kase. Jak powiedzialem w mojej obecjej firmie ze odchodze nagle znalazly sie pieniadze na podwyzke i bym zarabial prawie tyle samo co u konkurencji, i teraz mam dylemat zostac czy odejsc?

I firma (aktualna):
- umowa na czas nieokreslony
- malo stresujaca
- bonus roczny (z bonusem rocznym zarabialbym wiecej niz w nowej firmie)
- nie rozwijam sie w niej (poza szkoleniami ktore mi firma funduje ale i tak nie mam okazji pozniej tego wcielic w zycie)
- raczej brak perspektyw w niedalekiej przyszlosci na awans

II firma (nowa)
- stanowisko bardziej zaawansowane
- fima sie rozwija dosc szybko wiec jes szansa na awans
- wieksza podstawa kasy (ale brak bonusu)
- wyjazdy sluzbowe po europie
- fajne loszki w biurze
- umowa na rok (z mozliwoscia porzedluzenia na czas nieokreslony po roku)

#korpo #korposwiat #pracbaza #praca #pracait #kiciochpyta #czechy

Ktora prace bys wybral/a

• Stara praca 18.7% (26)
  • Nowa oferta 81.3% (113)

Oddanych głosów: 139

• 21
@zydo_komucho_gej: wlasnie wróciłem z Pragi i mnie urzekło jako miasto. Mógłbyś podać portale na których szukać pracy? Bo na nofluffjobs nic nie ma. No i ogolnie czy polecasz tam pracowac oraz jakie koszty zycia i wynajem mieszkania
Zywnosc w sklepach drozsza niz w polsce. Wyjscie do kina restauracji ceny bardzo podobne (moze nawet nizsze nie w wiekszych miastach), wiec prowadzi to do tego ze nie bardzo oplaca sie gotowac samemu sobie.

Koszt wynajmu kawalerki to okolo 12000CZK/miesiac ze wszystkim Takze zeby zyc na jakotakim poziomie to trzeba zarabiac minimum brutto 35000CZK+