Wpis z mikrobloga

#praca #emigracja #norwegia #betonowoz

Miałem sporo preblemów technicznych. Zaczęło się od spalenia się komputra, potem zabrali mi internet, a na koniec jak już wszystko naprawiłem programy do obróbki filmów zaczęły fiksować z niewiadomych powodów. Nie wspomnę, że przez 3 dni nagrywałem ten odcinek bo ciągle coś mi się nie podobało. Na szczęście już jest. Jeśli ktoś ma jakieś inne argumenty co do poruszonego problemu to zapraszam do dyskusji.

https://youtu.be/-zttqT6JWsw
  • 8
@ReFree: no to pogadajmy. Z kierowcami ciężarówki jest jak z rowerzystami. Zdarzają się debile i idioci którzy notorycznie uprzykrzają życie innym kierowcom, powodują korki a nawet wypadki. Są nieodpowiedzialni, aroganccy i nie potrafią przewidzieć konsekwencji swoich kretyńskich zachowań. To doprowadziło do ostatecznego kroku jaki chcą wprowadzić, zakazu wyprzedzania.
Może wystarczyło by wprowadzić karę, 5000 zł za to, że na autostradzie wyprzedzają się ciężarówki dłużej niż 30 sek. Dla obu kierowców ciężarówek.
@ReFree: mało tego. Też jeżdżę zawodowo, co prawda autobusem ale też mam przewalone. Wyobraź sobie sytuację: lecę ekspresem do Oslo. Spóźniony 10 min bo korki itp. I spotykam na autostradzie zwykły miejski autobus który jedzie 60km/h bo np. Jest pełny ludzi. W tym momencie dla mnie to wyrok: przez następne 3 h nie będę miał jak się odlać bo już spóźnienie przekroczy mój regulering. Nie wpierdzielam się między auta i nie
@adicur: No właśnie, Polska. Nie chcę się za bardzo wypowiadać na temat jeżdżenia w naszym kraju bo wiele sytuacji mi zapadło w pamięć, i nie chodzi tylko o wyprzedzanie ciężarowym. Ostatnio byłem w kraju chyba 2 tygodnie temu i jadąc sobie spokojnie lewym pasem na dwupasmowej w centrum miasta, patrze przed przejściem dla pieszych na prawym zatrzymuje się auto i ludzie zaczynają przechodzić, już są w połowie gdy lewym gościu w
@ReFree: w wakacje z Rzeszowa do Opola 4 razy wyskoczyła mi ciężarówka zmuszają do ostrego hamowania. Jeździsz głównie poza Oslo ale pojeździj po centrum Oslo. Codziennie widzę jak wyprzedza mnie auto przed przejściem. Trąbie żeby ostrzec przechodnia, że jedzie idiota. Akurat ta sytuacja to wina instruktorów jazdy. Nie uczą tego i nie pokazują konsekwencji wyprzedzania na przejściach. Ja sam się nauczyłem tego jak o mały włos nie rozjechałem kobiety bo prawy
@adicur: nie lubię jak ktoś chce na siłę zagiąć moją rzeczywistość. Wiadome jest, że wszędzie na świecie dochodzi do ekscesów, tylko dlaczego jak jestem w PL spotykają mnie takie sytuacje a tu w NO już nie?
@ReFree: to nie zmieniaj tematu. Trzymamy się twojego zagadnienia: czy zakaz wyprzedzania dla ciężarówek jest słuszny. Załóżmy, że ty zwalniasz podczas podjeżdżania pod górkę do 60km/h a za tobą ciężarówka też musi.. Co z tego? Za chwile przyspieszysz i on też. Dlaczego wszyscy kierowcy muszą też zwalniać? Po co tworzyć korek na całej autostradzie?