Wpis z mikrobloga

Pytanie do ekspertów od krótkofalarstwa i prawa. Jak wyglądają na dzień dzisiejszy kwestie kodowania/szyfrowania/scramblowania danych przesyłanych w pasmach amatorskich, również głosowo? Czy prawo definiuje to w jakiś czytelny sposób? Z góry dzieki za info.
#krotkofalarstwo #rtlsdr #sdr #sieci #komunikacja #ptanie #pytaniedoeksperta #prawo #inwigilacja
zielonek1000 - Pytanie do ekspertów od krótkofalarstwa i prawa. Jak wyglądają na dzie...

źródło: comment_q0egKf8g8TtJErFaDjPOUWEW0Nemxthm.jpg

Pobierz
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zielonek1000: hmm, faktycznie, coś mi świta. a co z modulacjami cyfrowymi np. na mikrofalach? Squelche cyfrowe na dstar itd.? Bardziej chyba chodziło w tych antycznych regulacjach o używanie skramblerów głosowych.
  • Odpowiedz
@100kW: zachecasz go do łamania prawa. Niezależnie ile trwają, nie mogą być szyfrowane. Dodatkowo na bezobslugowe stacje potrzebne jest dodatkowe pozwolenie.
  • Odpowiedz
@technic:
No właśnie co rozumiesz pod pojęciem pasmo amatorskie i co rozumiesz pod transmisje jawne.
Prosiłem o przepisy i interpretacje bo takie definicje są dość ogólnikowe.
Sugerujesz że na mój licznik wody bluetooth w kiblu potrzebne jest pozwolenie?
  • Odpowiedz
@technic: na czerwonym o 3 nad ranem pieszo pewnie też stoisz jak łoś i nie zachęcam, a prezentuję swój punkt widzenia na te dinozaurowate przepisy nie mające już za wiele wspólnego z aktualnym stanem rzeczy

@zielonek1000: sam widzisz absurd tych głupot. najlepiej napisz do UKE, chociaż w wypadku braku regulacji nie spodziewaj się niczego innego niż osobistej opinii
  • Odpowiedz
@zielonek1000: Pytanie czy mówimy o paśmie ISM czy o paśmie amatorskim krotkofalarskim. Wszystko zależy od przeznaczenia danego pasma. W przypadku ISM to możesz sobie szyfrować i używać dowolnej modulacji jaką chcesz.
  • Odpowiedz
@technic: pytanie jakie przełożenie na polskie prawo ma regulamin. Akurat z modulacjami nie ma problemu. Szyfrowany skramblerem F3E to nadal F3E. Cyfrowe modulacje DV czy DMR szyfrowane to nadal te same modulacje. I na KFach przecież SSB z szyfrowanym ALE też pozostaje tą samą modulacją.
  • Odpowiedz
@technic:
Po 1 strona Radka stroną Radka a do tego wątku sam linkowałem wyżej i mało z tego wynika.
Po 2 pytanie czy te przepisy są w ogóle aktualne i czy nie było jakiś rozporządzeń kolejnych ministrów.
Po 3 Ten zapis dotyczy transmisji międzynarodowych, a nie lokalnych, nie odnosi się do przesyłu danych ani nie definiuje terminu jawny język.
Cyfry też są jawnym językiem, podobnie jak preambuła protokołu.

Modulacje dozwolone
  • Odpowiedz
@canis_lupus: masz rację.
@zielonek1000: najprościej będzie jak napiszesz maila do UKE i pokażesz co odpowiedzieli. Przepisy ITU jak najbardziej nas obowiązują (Dz.U. 1998 nr 35 poz. 196).
Pozatym wg ITU:

3) All transmissions in the following services should, except as provided in Nos. 19.13 to 19.15, carry identification

signals:
  • Odpowiedz