Aktywne Wpisy

Sriracha +376
Zwycięstwo!!!!!
Od tygodnia walczyłem z zapchana rura odpływowa w kuchennym zlewie, kret w płynie i soda + ocet nie dawały rady.
Kupiłem taka specjalna pompke, nie dało rady.
Kupiłem żmijkę, wkręciłem 9 metrów, 9 k---a metrów, nadal zapchane.
W desperacji odkryłem w sobie nieprzebrane pokłady kreatywności.
Od tygodnia walczyłem z zapchana rura odpływowa w kuchennym zlewie, kret w płynie i soda + ocet nie dawały rady.
Kupiłem taka specjalna pompke, nie dało rady.
Kupiłem żmijkę, wkręciłem 9 metrów, 9 k---a metrów, nadal zapchane.
W desperacji odkryłem w sobie nieprzebrane pokłady kreatywności.
źródło: IMG_20250309_133202842
Pobierz
jmuhha +17
Mój mąż miał wczoraj imprezę integracyjną z pracy. Mówił, że wróci wcześnie, ale wrócił o 2 w nocy i powiedział, że była słaba muzyka, więc zwinął się z koleżanką i pojechali sobie na miasto do klubu potańczyć. Nie znam tej koleżanki, ale odkąd tam pracuje, wiem, że ma z nią dobry kontakt – często ze sobą piszą, wysyłają sobie memy itp. Nigdy nie zaglądałam mu w wiadomości, więc nie wiem, o czym

#krotkofalarstwo #rtlsdr #sdr #sieci #komunikacja #ptanie #pytaniedoeksperta #prawo #inwigilacja
źródło: comment_q0egKf8g8TtJErFaDjPOUWEW0Nemxthm.jpg
PobierzCzy przepisy się ostatnio zmieniły? Bo od dawna były dysputy o zakazie kodowania wiadomości posyłanych w eter, zwłaszcza w pasmach CB
http://sp7pki.iq24.pl/default.asp?grupa=44695&temat=143518&nr_str=3
Ale jak to zwykle bywa z dysputy nic nie wynikło.
Zależy mi na zapisach prawnych, wyrokach sądów, opiniach ekspertów itp itd
Nie mam pojęcia jak prawo odróżnia transmisję szyfrowaną od nieszyfrowanej
No właśnie co rozumiesz pod pojęciem pasmo amatorskie i co rozumiesz pod transmisje jawne.
Prosiłem o przepisy i interpretacje bo takie definicje są dość ogólnikowe.
Sugerujesz że na mój licznik wody bluetooth w kiblu potrzebne jest pozwolenie?
@zielonek1000: sam widzisz absurd tych głupot. najlepiej napisz do UKE, chociaż w wypadku braku regulacji nie spodziewaj się niczego innego niż osobistej opinii
Najgorsze jest to, że w UKE siedzą ci sami ludzie którzy kiedyś wymieniali się schematami nadajników na 73Mhz i bawili w radiopiractwo. Wtedy kazdy chciał wolności a dzisiaj ta sama ekipa zamiast lobbować za liberalizacją przepisów na których sami wyrośli to jeszcze narzuca innym nie tylko sposób ale i formę przekazu prywatnej transmisji.
Normalnie nie mogę uwierzyć w ten cyrk. No ale jak nie wiadomo o co chodzi to
Natomiast w DMRze czy w D-STARze kwestia wygląda trochę inaczej ponieważ identyfikacja przesyłana jest przecież cyfrowo. I co w takim przypadku?
Na pozwoleniu radiowym jest jedynie zobowiązanie
Właśnie dlatego o to pytałem. Jak to zwykle bywa w takich sytuacjach, jest dużo dymu a mało ognia.
@technic:
Który punkt którego regulaminu definiuje kryptografię i jej zabrania?
§2. (1). Jeśli łączność miedzy stacjami amatorskimi różnych krajów jest dozwolona, to powinna być ona prowadzona w języku jawnym i ograniczać się do wiadomości natury technicznej, odnoszących się do prób i uwag o charakterze ściśle osobistym, które ze względu na ich małe znaczenie niewątpliwie nie byłyby kierowane przez publiczną służbę telekomunikacyjną.
(2). Bezwzględnie jest zabronione wykorzystywanie stacji amatorskich
Po 1 strona Radka stroną Radka a do tego wątku sam linkowałem wyżej i mało z tego wynika.
Po 2 pytanie czy te przepisy są w ogóle aktualne i czy nie było jakiś rozporządzeń kolejnych ministrów.
Po 3 Ten zapis dotyczy transmisji międzynarodowych, a nie lokalnych, nie odnosi się do przesyłu danych ani nie definiuje terminu jawny język.
Cyfry też są jawnym językiem, podobnie jak preambuła protokołu.
Modulacje dozwolone
@technic: Bandplan to nie przepisy.
@zielonek1000: najprościej będzie jak napiszesz maila do UKE i pokażesz co odpowiedzieli. Przepisy ITU jak najbardziej nas obowiązują (Dz.U. 1998 nr 35 poz. 196).
Pozatym wg ITU: