Wpis z mikrobloga

Dla wszystkich tych hejterów Windowsa, którzy jakimś cudem uchowali się przez lata 90te, przemknęli jakoś przez 00' i do dzisiaj mają p-------a na punkcie Linuxa i spuszczają się nad tym jaki to on nie jest lepszy od Windowsa xD

laptop do pracy, głównie programowanie, a więc czasami po kilka instancji IDE z różnymi projektami, po kilkadziesiąt zakładek Chrome (RAM z------y non stop około 7/8 GB), explorer, w tle zawsze jakieś dodatkowe śmieci, a to notepad++ a to kalkulator, programy do rysowania diagramów, pakiet Office, wszystko jednocześnie, czasami jakaś gierka (odpalana przy tych wszystkich programach w tle).

zobaczcie picrel: 81 dni bez restartu i dalej liczy xD używam go tak już od 3 lat (październik 2013), na noc tylko hibernacja, restartuję może raz na kwartał dla aktualizacji, programy typu przeglądarka mają podobny uptime do samego systemu.

serio, jeśli ktoś ma problem z tym systemem to najczęściej ten problem leży po stronie użytkownika. Wiadomo - coś może być niesprawne w samym komputerze, ale wtedy błędy wyjdą niezależnie od tego jaki system na nim stoi.

Linux to też świetna sprawa, niesamowicie przydatny np. przy nauczaniu informatyki, niesamowite że ten projekt ma się tak dobrze mimo swojej specyfiki (free & opensource), ale proszę nie róbcie kurtyzany z logiki głosząc że jest lepszy niż komercyjny projekt o budżecie liczonym w miliardach dolarów. Widywałem agentów co twierdzili że "dużo" lepszy, no kisnę xD

#przemyslenia #informatyka #komputery #linux #windows #pcmasterrace
-PPP- - Dla wszystkich tych hejterów Windowsa, którzy jakimś cudem uchowali się przez...

źródło: comment_n4RtncqnaH4goeSstNlfU4wkU0BBNS1b.jpg

Pobierz
  • 55
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

a co ma uptime do ogólnie całego systemu?

@cigolce: uptime świadczy o stabilności systemu. Dodaj do niego cały schemat użytkowania, który streściłem w swoim wpisie i jeśli nadal będziesz miał jakiś argument za wyższością Linuxa nad Windowsem do zastosowań domowych (praca/gry), to wtedy zapraszam do dyskusji :)
  • Odpowiedz
Linux jest dla mnie wygodniejszy na bardzo slabym kompie by smieszkowac na wykopie EOT

@wytrzzeszcz: Wiesz - nie będę się kłócił bo nie wiem co to za komp i nie jestem w stanie tego samemu sprawdzić, ale widywałem naprawdę niezłe złomy na których śmigał Windows 8 i nie było problemu.

Ten system jest przecież projektowany również z myślą o słabszych sprzętach. Patrz: Intel Atom i te śmieszne komputery w formie
  • Odpowiedz
to chyba jak z każdym administratorem swojego systemu

@cruc: Chodzi o to że winą często obarcza się system operacyjny i tworzą się jakieś durne dyskusje-hejty na windę.
  • Odpowiedz
@jakuba94:
1. czym się różni rsop.msc od zwykłych zasad grupy? Pierwszy raz o tym słyszę.
1.1. Anniversary update pozbywa wielu opcji gpedit.msc z wersji PRO, więc sterowanie aktualizacjami tam odpada. Na rsop.msc pewnie też miałoby wpływ cokolwiek to jest i czymkolwiek od zwykłych zasad się różni.
2. Jak to ma wyglądać, że za pomocą zasad grup podłączam kompa pod "WSUS Offline Update"?
  • Odpowiedz
@Atexor: 1. rsop to są lokalne zasady grupy ...
1.1 od tego właśnie mamy RSOP
2. Ty chyba nie wiesz co to WSUS. Jest to lokalny serwer updatów podłączony do internetu i zaciągający updaty wszystkie z neta ale to TY zarządzasz tym które updaty idą na końcówki a które nie xD
  • Odpowiedz
@jakuba94:
1. + 1.1 - jak odpalam zwykłego gpedita to mam napisane, że jest LOKALNY. To rsop też? On jest nazywany jako "wynikowy", czyli pewnie końcowy. To taki "nadgpedit" z uprawnieniami admina? Gdzie tam niby mam opcję wyłączania telemetrii? W zwykłym gpedicie mam (niby nieskonfigurowane, ale zaraz dżast in kejs wyłączę) - patrz screen niżej. Patrząc na opis, to jest to samo co w zwykłych opcjach - nie można wyłączyć,
Atexor - @jakuba94:
1. + 1.1 - jak odpalam zwykłego gpedita to mam napisane, że jest...

źródło: comment_hbQDwTAM5nk1i5u7FgWrsD6N6btZskJq.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@jakuba94: a z tego WSUSa całego czy coś korzystasz? Jak tak to mógły opisać w skrócie jak?
Czy po prostu wystarczy że po prostu zmienisz tam opcję na "ręczne" i tyle? I możesz odroczyć uaktualnienia, a z pomocą tego narzędzia wybrać co chcesz a co nie?

Wersja PRO?
  • Odpowiedz
@jakuba94: tylko co jak nie korzystam z windows server, więc nie mam WSUSa, tylko mam zwykły system w wersji PRO w domu? Windows Server stawiać na virtual dysku?

A M$ obcina gpedita właśnie dla wersji PRO, nie Enterprise przez co jest mu bliżej do wersji Home, które już od nowości ma brak możliwości sterowania aktualizacjami (wcześniej nie aktualizowałem za darmochę W7 w wersji Home do W10 Home - ciągle czekałem,
  • Odpowiedz
@-PPP-: na serwery jednak lepszy. Nie chodzi o uptime tylko o zarządzanie i bezpieczeństwo. No i z tego powodu czasami używa się na lokalnych maszynach developerskich innych *nixów żeby wygodniej sobie symulować środowisko jak najbardziej zbliżone do produkcyjnego. Jednak za linuxem też stoi gruba kasa i to nie jest tak, że jest on pozostawiony nerdom z piwnicy.
  • Odpowiedz