Wpis z mikrobloga

Rozmawiam z wujkiem. Całe życie robił na budowie.

- No, sorhu, co ty tam w tej twojej pracy robisz?
- [Opowiadam w skrócie, na czym polega praca programisty]
- No, czyli siedzisz sobie cały dzień na komputerze i nic nie robisz? I za to ci płacą?

Też się z tym spotkaliście?

#pracait #nieprogramowanie #bekazpodludzi
  • 167
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@meetom:

Ja ostatnio na jakiejś imprezce słuchałem jak n------y koleżka (taki kafar, >2m, niby brat kolegi, ale.. nie czułem się "securnie") narzeka jakie to życie niesprawiedliwe, że on na budowie cały dzień w upale zasuwa, umęczy się, za jakieś bidne 1.5k, a takie są takie cwaniaczki, co sobie siedzą na wygodnym foteliku, w klimie, przy kompie, jakiś świstek tylko podpiszą i mają dwa razy tyle.

No to w takim razie
  • Odpowiedz
wprawdzie nie jestem programistą ale pracuje w IT i swego czasu czesto siedziałem na zdalnym w domu.
no i #logikarozowychpaskow oczywiście miała wtedy zawsze 10 pomysłów na dzień co powinienem zrobić w godzinach 8-16 bo przecież siedzę w domu.... #fucklogic
  • Odpowiedz
Panowie programiści - znajdzie sobie pracę zdalną, to dopiero się dowiecie, jak mało robicie. Poza tym ciągle jesteście w domu, więc ciągle macie czas i możecie w tzw. międzyczasie zrobić k---a wszystko! Nigdy, k---a NIGDY nie musicie pracować! Serio! Macie wolne kiedy chcecie i ile chcecie! Nigdy się nie spieszycie z projektem, nigdy nie zarywacie nocek, 8 godzin dziennie - tak pracują tylko na budowach! Bajka!
  • Odpowiedz
@Doman_60: Nie patrz na to kto co Ci poleca na początek. C++ nie jest trudny, jest inny. Najpierw sie zastanow, na co chcesz pisac: skrypty dla stron internetowych w przegladarce (javascript, typescript) czy po stronie serwera (net, java, python, php, ruby), Android + Enterprise (java) czy Windows + czesc dla www na serwerze (C#). A moze mikrokontrolery (C i troche C++).
Mozesz tez wejsc w serwery baz (MSSQL=> TSQL +
  • Odpowiedz
@sorhu: Nie jestem #programista15k, ale pracuję zdalnie, całe dnie w domu przed kompem. Od paru miesięcy dziecko na pokładzie, więc pracuję tylko troszkę, bo wiele się jednak umysłowej roboty przy takim pełzajacym po mieszkaniu gagatku nie da zrobić. Luźno rzuciłam w rodzinie, że jak skończy rok, to do żłobka poślemy. Wiesz, jakie się larmo podniosło? Jak to do żłobka, skoro siedzisz w domu?! Przecież cały dzień przy
  • Odpowiedz
@sorhu: Nie tylko programiści tak mają. Jako że od jakiegoś czasu architekci też pracują przy komputerach, klyentela myśli, że komputer sam robi projekt za kliknięciem myszki. Nawet nie chce mi się opowiadać.
  • Odpowiedz
dla starszych ludzi miarą wydajności i pracowitości jest to ile worków cementu przerzucisz albo ile węgla ukopiesz

@CzarnaMagia: Oj, zeby tylko dla starszych. Mam 'rowiesnikow', dla ktorych miara pracowitosci jest to, o czym wspomniales, plus wiedza o budowlance - nie znasz sie, to jestes p---a. I z-----------e na przekor wszelkiej logice - jak parobkowie pod okiem pana, ktorzy osraja kolegow z pracy, kiedy tylko spoczna kilka minut na dupie, zeby
  • Odpowiedz