Wpis z mikrobloga

Mirki dwa pytania:

1. Kolega ma koła 27,5 i się pyta czy wejdą mu opony 28"?

2. Czy można spokojnie zmienić kasetę mtb 12-28 na szosową 12x24? Wiadomo że ilość rzędów musi się zgadzać, ale mam wątpliwości czy taka kaseta szosowa nie jest trochę węższa? Czy normalny łańcuch by pasował?

#rower #szosa #szosowawarszawa
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Gawith_Apricot: 1. 27,5 i 28 mają różne średnice obręczy, nie wejdą.
2. Raczej można, łańcuchy Shimano są kompatybilne zarówno z kasetami szosowymi i mtb, masz np. wspólny łańcuch dla Tiagry i Deore.
  • Odpowiedz
@sta: zmiana z większej na mniejsza kasetę nie powinna w niczym przeszkadzać. Ale tak, na to tez warto zwrócić uwage zeby wszystko ze soba do końca grało
  • Odpowiedz
Taka kasetę mam aktualnie założoną, jakas acera 7 rzedowa

@Gawith_Apricot: Kolega czy ty? To kaseta czy wolnobieg? Ile to ma lat? Jesteś pewien że to 27.5? Schodząc z 34 na 28 już wyjechałeś poza specyfikację. Działa? Spoko. Ale czy będzie działać poprawnie z jeszcze mniejszą to nikt ci nie da gwarancji. Może przerzucać gorzej albo wcale.
  • Odpowiedz
@dran2: Kolega ma rower MTB na kołach 27,5 cala. I pierwsze pytanie zadałem w jego imieniu.

Ja mam rower na kołach 26 cala, 10 letni na 7 rzędowej kasecie z tyłu 11-28T. Przerzutka działa wyśmienicie. Na chłopski rozum poprostu przerzutka bardziej się położy. Będzie cieżej na podjazdach bo mniejsza ilość zębów, ale bardziej płynne przerzucanie w czasie jazdy - stad mój pomysł żeby niedługo przejść na kasetę szosową.
Gawith_Apricot - @dran2: Kolega ma rower MTB na kołach 27,5 cala. I pierwsze pytanie ...

źródło: comment_REl6SOnU51E3K9dIknDPfnAyppzC10ft.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Gawith_Apricot: ładna Merida, szkoda że jakoś ich teraz mało widać, kiedyś topowa marka, marketing im siadł, podobnie jak np. GT czy Author.

Pamiętam jak kombinowali z ramami z magnezu czy szczycili się, że ich ramy spawane są wyłącznie przez roboty, więc pomyłka człowieka przy spawaniu nie wchodzi w rachubę.
  • Odpowiedz
@patrol798: Dzięki. GT, Author, Kona i nawet Giant/Scott jakoś słabiej się sprzedaje w PL, kiedyś było widać na ulicach. Co do Meridy to chyba strasznie na marce zaczeli jechać bo ceny wysokie a osprzęt słabiutki, niemniej jednak ramy to robią wytrzymałe.
  • Odpowiedz
@demoos: O ile wiem każda dedykowana górska przerzutka wprowadzona od czasów spopularyzowania 650b to jakiś tam Shadow (nie dotyczy SRAM ów, nigdy nie miałem, nie wiem ale zgaduję że podobnie. Jak ma działać dobrze na górskiej kasecie to będzie działać gorzej na szosowej). Minimum w specyfikacji to (nie pamiętam dokładnie) 30 czy 32t. I o ile ludzie jeżdżą na 28 i nie narzekają to na 24 narzekać będą. Z tym
  • Odpowiedz
@dran2: to się tyczy przełożenia a nie rozmiaru koła. Jak "szadoł" już był to nikt o 27,5/650b nie słyszał.
Rozmiar wózka nie ma wpływu na rozmiar koła...
  • Odpowiedz
  • 0
@demoos Nie mówię o tym że Shadow zależy od rozmiaru koła tylko że nie robi się nie-Shadowowych górskich przerzutek, i czas kiedy przestano je robić przypadkowo zbiegł się z popularyzacja 27.5. Dawniej były równolegle Shadow i klasyczne, a w ostatnich latach nie. Jest to przypadek, ale pozwala zakładać że niemarketowy rower 650b na przerzutkę typu Shadow.
  • Odpowiedz
Ja mam rower na kołach 26 cala, 10 letni na 7 rzędowej kasecie z tyłu 11-28T. Przerzutka działa wyśmienicie. Na chłopski rozum poprostu przerzutka bardziej się położy. Będzie cieżej na podjazdach bo mniejsza ilość zębów, ale bardziej płynne przerzucanie w czasie jazdy - stad mój pomysł żeby niedługo przejść na kasetę szosową.

@Gawith_Apricot: Heh, mam podobny rower sprzed 11 lat (Merida Miami :)))

Jeśli nie masz jeszcze opon na asfalt,
  • Odpowiedz