Wpis z mikrobloga

#windows10 #windows #windows7

Posiadam oryginalny klucz windowsa 7. Zaktualizowałem za darmo system do windowsa 10. Teraz po okresie darmowej aktualizacji będę chciał przeinstalować system. Czy mój klucz zadziała teraz do windowsa 10?

Według
http://www.chip.pl/artykuly/porady/2016/07/to-juz-koniec-windows-10-przestaje-byc-darmowy

Po zainstalowaniu aktualizacji do Windows 10, ta staje się na zawsze twoja. To oznacza, że możesz usunąć cały system z komputera, by następnie zainstalować go „na czysto”. Możesz też wrócić do Windows 7 lub Windows 8.1 – jeżeli już raz dokonałeś aktualizacji, masz już do niej dożywotnie prawo w przypadku komputera, którego używasz. Innymi słowy, jeżeli do 29 lipca zaktualizujesz komputer do Windows 10, a potem wrócisz do innego systemu, możesz później zainstalować Windows 10 na nowo.

Niestety nie mam instalki żadnego windowsa na dysku wewnętrznym laptopa, bo dysk mi się spalił. Mam tylko klucz. Czy sam klucz zadziała do windowsa 10?
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Nieann: nie wpisujesz żadnego klucza podczas instalacji Windows 10. System powinien się aktywować (jakieś poświadczenia elektroniczne czy inne cuda).
  • Odpowiedz
@Nieann: Po dokonaniu aktywacji systemu po aktualizacji do Win10 klucz staje się zbędny. Licencja jest przypisana do jak sięnie mylę płyty głównej. Po zainstalowaniu systemu, połączy się on z serwerem M$ i sprawdzi czy na Twój sprzęt jest ważna licencja. Jeśli tak, aktywuje system.
  • Odpowiedz
@REXus: @piotrulos:

Nawet jak sformatuje cały dysk, a instalkę ściągnę z neta?

Weźcie pod uwagę, że nie mam żadnej "ukrytej" partycji z oryginalnym system windows, bo mam wymieniony dysk.
  • Odpowiedz
@Nieann: Myślę, że tak. Ja akurat aktualizowałem z 8. Potem postanowiłem postawić system od nowa i wystarczyło pobrać obraz instalacyjny z serwerów Microsoftu. Przy instalacji nawet o klucz nie zapytał (pobrał sobie z UEFI)
  • Odpowiedz