Wpis z mikrobloga

#programowanie NodeJS / MEAN stack - pytanie do doświadczonych programistów pracujących za conajmniej 15k - ma ten zestaw w ogóle przyszłość i sens jako poważne rozwiązanie backendowe dla enterprise? Pytam bo nie wiem czy jest sens poświęcać swój cenny czas na przyglądanie się temu i poważniejsze grzebanie w Node/Express/itp.
Nie mówie tu o froncie tylko backendach. Wiem, że nikt nie jest w stanie w IT przewidzieć przyszłości, ale takie sprowadzanie JS do roli języka pod rozbudowane i skalowalne aplikacje wydaje mi się mocno naciągane i niepraktyczne.
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@aryjskizyd: nie wiem co to MEAN stack, ale znam osobe ktora przesiada sie z mazdy na porsche dzieki nodejs.

Zawsze mozesz zmienic na cos innego, nie ograniczaj sie do jednej technologii.
  • Odpowiedz
@aryjskizyd: backend enterprise to .net/java/c++ + jezyki funkcyjne. nie bardzo widze zalet nodejs. js ma niski prog wejscia bo mozesz klepac beznadziejny kod ktory jako zadziala. to tak naprawde jest zdecydowana wiekszosc aplikacji biznesowych ale w enterprise wazna jest tez skalowalnosc oraz maintenance.
  • Odpowiedz
@aryjskizyd: Samo użycie MongoDB wyklucza rozpatrywanie MEAN jako "poważnego rozwiązania backendowego dla enterprise". Z Twojego pytania wynika że rozważasz różne rozwiązania backendowe - co jeszcze brałeś pod uwagę?
  • Odpowiedz
@marnyTrud: główną zaletą node.js jest streaming czasu rzeczywistego, czyli tak jak netflix.

Wadą tego rozwiązania jest to samo, co w przypadku wielu innych, niszowych technologii, czyli pracujesz zdalnie dla stanów i wiele rzeczy musisz sam sobie ogarnąć. Z drugiej strony, kasa jest nieporównywalnie lepsza niż to, co mógłbyś zarobić pracując w PL na etacie.
  • Odpowiedz
@piot-rabi: nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi z tym streamingiem. uwazasz ze inne jezyki tego nie potrafia? nie rozumiem tez czy piszesz o server side?

nodejs nie jest niszowa technologia. wrecz przeciwnie, jest bardzo popularna technologia jesli chodzi o webowe projekty.

piszesz o zaletach pracy zdalnej w przeliczeniu na zlotowki. nodejs nie ma tu nic do rzeczy. niezaleznie jaki jezyk/technologie wybierzesz, pracujac zdalnie dla stanow zarobisz wiecej niz na
  • Odpowiedz
@marnyTrud:
a) zapewne podstawowe rzeczy potrafią, co nie znaczy, że pewne narzędzia do pewnych rzeczy są lepsze, a inne gorsze. Jedne technologie nadają się do czegoś lepiej, a inne gorze. Node.js do stremingu nadaje się zwyczajnie lepiej, choćby z uwagi na techblog netflixa, na którym opisują swoje przygody z nodowym stremingiem przy bardzo dużym obciążeniu (wybierając tą technologię wiesz, jakich problemów możesz się spodziewać, w innej nie wiesz czego się
  • Odpowiedz