Wpis z mikrobloga

Hahaha ale śmiechłem oglądając rano TVN24. Hurrrr durrrr, ale ta matura z matematyki słabo poszła, z roku na rok niższy poziom, maturzyści głąby - uczyć się nie chcą .... Hehehe redaktor śmieszukuje z jakimś nauczycielem matematyki w studio. Na koniec redaktor dziękuję gościowi, dodaje "w koszulce z nieskończonością" .... a tam na na koszulce symbol π .... Pi #!$%@? ... szkoda ze nie jebłem screena miny tego nauczyciela ( ͡º ͜ʖ͡º)

#matura #matematyka #tvn24 #pi
  • 18
@absstart: Z twojego linku do wiki:

Liczba π jest liczbą niewymierną, co oznacza, że nie może być zapisana jako iloraz dwóch liczb całkowitych. Udowodnił to w roku 1761 Johann Heinrich Lambert. Co więcej, jest ona liczbą przestępną, co w 1882 roku wykazał Ferdinand Lindemann. Oznacza to, że nie istnieje wielomian o współczynnikach całkowitych, którego π jest pierwiastkiem. W rezultacie nie jest możliwe zapisanie π za pomocą skończonego zapisu złożonego z liczb
@mun88: haha też dziś to rano oglądałam, pan redaktor to z zasady śmieszek, więc nie zdziwiłabym się jakby jego niecny plan, który miał w głowie od samego początku to 'he he a powiem nieskończonośc na liczbę pi he he, te wszystkie głąby i tak nie pojmą!' ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@mun88: ja nie rozumiem idei porównywania matur rok do roku. Identyczne przecież nie są - może spadł poziom, może matura była trudniejsza, może jedno i drugie, a może poziom wzrósł, ale matura była o tyle trudniejsza, że zdawalność spadła. Przy czym to jak trudna jest matura jest mało ważne - kwestia tylko trochę wyższej/niższej zdawalności (gdzie osoby będące na pograniczu lepiej, żeby i tak się na studia nie wybierały, po za