Wpis z mikrobloga

#django #programowanie #python

Czy da się w jakiś sposób "przypisać" userów do konkretnego admina?
Chodzi o to aby konkretny admin miał swoją część użytkowników, którym mógłby np. edytować dane.
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@krychu789: da się. Powiąż usera w modelu z innym userem np. pole admins (będziesz tam przypisywał admina/adminów) a następnie w ModelAdmin nadpisz metodę get_queryset w której będziesz filtorwać model aby zawierał w admins aktualnie zalogowanego usera. Wtedy userzy nieprzypisani do danego admina nie będą się wyświetlać w django admin.
  • Odpowiedz
@morsik: dlaczego dziwny pomysł? przecież chyba nie każdy admin musi być superuserem? wystarczy chyba oflagować go jako 'staff' i nadać jakieś pozwolenia

@krychu789: @dikamilo: a jakby zrobić grupy userów i później konkretnemu adminowi przypisać jedną grupę i stworzyć permission tylko do zarządzania tą grupą? może przy pomocy django-guardian?
  • Odpowiedz
@FiKsUmDyRdUm: jakoś osobiście nie widzę sensu dzielenia uprawnień w ten sposób, no ale to moja prywatna opinia.

@krychu789: to co napisał @dikamilo i @FiKsUmDyRdUm to oczywiście prawda. Myślałem, że pytasz o „gołe” Django bez większych przeróbek i dodatków.

Bo jeśli masz jakiś pomysł, to generalnie na pytanie „Czy da się X?” w Django w 99% przypadków odpowiedź brzmi „Tak, musisz tylko napisać Y” ew. „Użyj zewnętrznego
  • Odpowiedz
@FiKsUmDyRdUm: nie jestem pewny czy django-guardian realizuje permisiony w adminie w taki sposób jak @krychu789 chciał aby to działało. Ale generalnie to co napisałem to pewnie jedno z wielu rozwiązań jak można by było to zaimplementować.
  • Odpowiedz