Aktywne Wpisy
nowszyja +440
Przerażają mnie wpisu kukoldów na twitterze odnośnie afery z tablicami alimentacyjnymi. Argumenty w stylu "wystarczy nie odchodzić od dzieci", albo "wystarczy być dobrym mężem", tak jakby kobiety nigdy nie były odpowiedzialne za rozpad małżeństw. Nawet widziałem argument, że to pomoże dzietności, bo wpływa na zabezpieczanie kobiet xD Z pewnością facecie będą się decydowali na robienie dzieci, gdy w razie rozwodu po opłaceniu alimentów zostanie im 500 pln na życie.
Zresztą już teraz
Zresztą już teraz

WlatcaPustyni +365
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz

I teraz do sedna. Podczas testów, już na płytce prototypowej, dotknąłem jeden z tych kabli oraz obudowę stojącej obok mikrofalówki (podpiętej do gniazdka). Poczułem to konkretnie. Zmierzyłem miernikiem różnicę potencjałów między obudową a kablami, które wyprowadziłem i skacze (momentami niby do 220v). Niestety nie mam możliwości sprawdzenia oscyloskopem.
Czy jest ktoś w stanie wyjaśnić skąd ta różnica? Może nie zachowuję tu jakiś podstawowych zasad bezpieczeństwa? A może ma to związek z tym, że te kable, które wyprowadziłem są bardzo blisko kabla zasilającego ekspres do kawy (220v)?
Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.
#elektronika #elektryka
Na wikipedii jest napisane, że tego typu zasilacze mają małą wydajność prądową, ale nie zauważyłem problemów pod podłączeniu esp8266, które w peakach pobiera bodajże do 300mA.
Co do wykrywania to ja chcę wykrywać fakt robienia
To że cię kopnęło może wynikać z braku uziemienia. Tak samo mam z pralką w domu.