czy są tutaj jacyś młodzi lekarze/studenci medycyny? może część z Was o tym jeszcze nie wie, ale w sobotę w Warszawie odbędzie się Manifestacja Porozumienia Rezydentów: https://www.facebook.com/events/1201392543207001/
@saldatoreafilo: Może nie zostało to wyraźnie napisane, ale akcja trwa od dawna, niestety w tym kraju coś zmienić może tylko i wyłącznie strajk (btw to akurat jest manifestacja). Jeśli po wielu rozmowach, ludzie dowiadują się, że ewentualnie można tak ustawę zmienić, żeby rezydenci zarabiali jeszcze mniej, to wiesz, trochę ręce opadają.
@Kajotpe: Serio. A teraz wyjaśnię ci ile zarabiają specjaliści. Na etacie, umowa o pracę to jest jakieś 4/5k na rękę. Na kontrakcie to jest jakieś 5/6k (tyle zarabiają kardiolodzy w szpitalu wojewódzkim u mnie, ostatnio porównywali sobie kwitki jak siedziałam w dyżurce). Jak masz prywatny gabinet to jest po POZA godzinami pracy czyli robisz 160h w szpitalu i ile chcesz potem w gabinecie lub na dyżurach gdzie albo są świetnie
@Sytia: No masz rację. Ale tak może powiedzieć przedstawiciel każdej branży. Ja po studiach też naginałem z nadgodzinami za 1300 zł, a mogłem wyjechać do Anglii robić to za 1300 ale funtów. Nikt nikogo na siłę nie trzyma. @dr_Batman: Takie licytowanie się nie ma sensu. Ty masz doświadczenia takie, a ja takie, że ostatnio u dentysty zostawiłem 500 zł za 1,5 godzinną wizytę, a u neurologa 200 zł
@TurboDynamo: Właściwie to się z tobą zgadzam. W moim przypadku to bardziej niż na zarobki to narzekam na odpowiedzialność którą ponoszę i trochę zazdroszczę ludziom, którzy mogą czasem pozwolić sobie na odrobinę rozluźnienia w pracy. Wiem, że to się nie zmieni, więc może chociaż więcej za to dostać. Z resztą gdyby nie to że muszę robić speckę państwowo to w ogóle bym nie narzekał bo mógłbym swobodnie zmieniać pracę, a
@Consuela_Bananahammock: dlatego lekarz wykupuje oc. Sorry ale jest wiele odpowiedzialnych zawodów w których pomyłka też kosztuje ;ludzki życie i jakoś ich wynagrodzenie jest podyktowane rynkiem a nie żebractwem przed sejmem. Może i macie racje ale te argumenty są po prostu głupie. Wasi koledzy z innych studiów zarabiają wiecej dlatego że mieli możliwość pracy w trakcie studiów a nie dlatego że lekarze mają gorzej. Po prostu robili to co wy -
Wolny rynek wprowadzić i tyle. Bycie lekarzem nic trudnego ;) Odpowiedzialność taa, podajcie jakieś statystyki błędach lekarzy i konsekwencje itp. Kierowca samochodu, 1 błąd i ginią ludzie.
@Onzer: chciałoby się, ale nie można wprowadzić wolnego rynku w służbie zdrowia, bo wtedy najbiedniejsi będą umierać bez żadnego leczenia. mówi się, że osiągnięciem cywilizacji jest to, że każdy ma dostęp do służby zdrowia i każdego się leczy bez względu na zasobność portfela.
Ludzie! Sprawa dotyczy lekarzy rezydentów! Czyli młodych lekarzy w trakcie specjalizacji. Średni wiek osiągnięcia specjalizacji w Polsce to około 36lat wg danych NIL. Czyli dotyczy to osób w wieku 26-36 lat.w tym czasie zarabiają za etat 2200-2500 na rękę. Sorry, czy to dużo? Ja uważam, że praca i odpowiedzialność jest więcej warta w tym przypadku! Myślicie, że lekarz młody jednak dużo zarabia? Pracując na dwa etaty może i ma te 5tys, ale
@Onzer ta, wolny rynek xDDDD jakbyś musial z dnia na dzien wyciągnąć 4k zł na operację wycięcia wyrostka robaczkowego, bo trzeba opłacić 2 chirurgów, anestezjologa, instrumentariuszkę i cały sprzęt to byś inaczej mówił, nie mówiąc o innych zabiegach
@saldatoreafilo: Może nie zostało to wyraźnie napisane, ale akcja trwa od dawna, niestety w tym kraju coś zmienić może tylko i wyłącznie strajk (btw to akurat jest manifestacja). Jeśli po wielu rozmowach, ludzie dowiadują się, że ewentualnie można tak ustawę zmienić, żeby rezydenci zarabiali jeszcze mniej, to wiesz, trochę ręce opadają.
@TurboDynamo: W pierwszej jest 1400, a rezydenture kończy się najwcześniej po 31 a średnio ok 38 lat - przez ten okres pensja ma ulega wzrostowi 1 raz o 200zł z ok 2210(Bo do 2270 ale obowiazkowa składka do samorządu 60zł) do 2475. @Consuela_Bananahammock: Tyle to jest z dyżurami, podstawa jest jak wyżej @Coolek: Większość z tu piszących podejmowała studia w okresie kiedy wszędzie pachniało nadzieją na
@przedzabawa: Szanuję waszą inicjatywę jako moich starszych kolegów po fachu, ale mam jedno zajebiście ważne pytanie. Czy wy serio myślicie, że w czasie gdy budżet katastrofalnie nie dopina się przez ZBRODNICZY program 500+ to ktokolwiek będzie dawał j-----e o to, że zarabiacie po 2.5k? Ja sobie doskonale zdaje sprawę, że po takich długich studiach i za taką odpowiedzialną pracę to jest splunięcie w twarz, ale łudzenie się, ze tych gnojków
bo wtedy najbiedniejsi będą umierać bez żadnego leczenia
@Consuela_Bananahammock: A teraz są leczeni? Moja kuzynka z podejrzeniem udaru dostała termin na rezonans magnetyczny (czy tomograf, nie znam się na tym) za 7 miesięcy xD.
@BursztynowyLubrykant: jeszcze nic ( ͡°ʖ̯͡°) ale czytając wypociny lekarzy to taniej mi wyjdzie zatrudnić jakiegoś na rok - jeszcze posprząta i psa wyprowadzi
Nie wprowadzą odpłatności studiów bo było by to niezgodne z konstytucją.
@dr_Batman: oj tam, nie opublikują wyroku i będzie zgodna ( ͡°͜ʖ͡°) albo "dyspozycyjny" dobrozmianowy sędzia klepnie i nawet opublikują!
A tak na serio: czy nie uważacie, że tego typu rpotesty winny być wielobranżowe? Podobna sytuacja jak z pielęgniarkami i rezydentami jest np. na aplikacjach prawniczych: ogólnej, sądowej i prokuratorskiej (po ok. 2400-2700 na
https://www.facebook.com/events/1201392543207001/
@dr_Batman: Takie licytowanie się nie ma sensu. Ty masz doświadczenia takie, a ja takie, że ostatnio u dentysty zostawiłem 500 zł za 1,5 godzinną wizytę, a u neurologa 200 zł
Komentarz usunięty przez autora
Myślicie, że lekarz młody jednak dużo zarabia? Pracując na dwa etaty może i ma te 5tys, ale
@Sytia: (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
@Consuela_Bananahammock: Tyle to jest z dyżurami, podstawa jest jak wyżej
@Coolek: Większość z tu piszących podejmowała studia w okresie kiedy wszędzie pachniało nadzieją na
@Consuela_Bananahammock: A teraz są leczeni? Moja kuzynka z podejrzeniem udaru dostała termin na rezonans magnetyczny (czy tomograf, nie znam się na tym) za 7 miesięcy xD.
@dr_Batman: oj tam, nie opublikują wyroku i będzie zgodna ( ͡° ͜ʖ ͡°) albo "dyspozycyjny" dobrozmianowy sędzia klepnie i nawet opublikują!
A tak na serio: czy nie uważacie, że tego typu rpotesty winny być wielobranżowe? Podobna sytuacja jak z pielęgniarkami i rezydentami jest np. na aplikacjach prawniczych: ogólnej, sądowej i prokuratorskiej (po ok. 2400-2700 na