Wpis z mikrobloga

#logikarozowychpaskow w wykonaniu współlokatorki:
Właścicielka zdenerwowała się na nią, że bez jej wiedzy, nielegalnie nocuje chłopaka codziennie. Laska wpadła więc na genialny pomysł: każdego wieczora chowa jego buty do pokoju. xD Co z tego, że słychać, że z kimś gada w nocy, że gdy ona jest w kuchni, ktoś się kąpie w jej łazience. Przecież jak butów nie ma na korytarzu, to nikt się nie domyśli, że on jest. xD
#heheszki #bekazrozowychpaskow
  • 53
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kacc: Ależ oczywiście, że ma kontrolę nad tym ile osób mieszka w środku, bo często czynsz się płaci od osoby w mieszkaniu, a właścicielka pewnie zawarła w umowie, że jest zakaz podnajmu.

Odnośnie tematu: dziwnie macie, ale jak najbardziej jest to niesprawiedliwe, że gość sobie mieszka za darmo, zużywa media i wszystko dookoła (meble też się zużywają). Nie ogarniam tego trybu wynajmu i nie wiem jak on jest określony w
  • Odpowiedz
@zajelimilogin: to, że nie ma spisanej umowy nie znaczy, że takie coś nie ma miejsca. Gość tam mieszka i żyje na koszt reszty współlokatorów, dlaczego niby gruszkowaniem byłoby powiedzieć o tym właścicielce?

A mam teraz takie pytanko. Mieszkacie sobie w bloku i pewnego razu widzicie, że ktoś ma tak zrobioną instalację elektryczną, że omija licznik, a prąd idzie z licznika "klatkowego", za który wszyscy płacą. Jesteście pieprzonymi konfiturami i donosicie
  • Odpowiedz
@Paladin_Woodrugh: Normalny jestes? Ja wynajmuje swoje mieszkanie i mam w dupie ile osob jest w srodku. O ktorej ida spac czy biora w pape czy w pupe. Wynajmujac mieszkanie biore pod uwage ,ze sie zuzywa.
Umowe dostali swiezo odmalowane i swiezo odmalowane musza zdac, mam kaucje, weksel i umowe z jedna osoba. Do tego ubezpieczenie. A co ona pozniej z tym zrobi to mnie to ryra.

Tak dlugo jak nie
  • Odpowiedz
@peralta: Tak.

Dostali swiezo odmalowane w kolory jakie sami sobie wybrali i musza odmalowane na bialo (albo tak jak maja oddac).
Zalatwia to bardzo wiele spraw i z doswiadczenia Ci powiem, ze lokatorzy podchodza do dbania o mieszkanie duzo powazniej. Nie ma specjalnie dziur, nie sa otrzaskane itd..

Po 2-3 latach najmu z nawet najspokojniejszymi lokatorami i tak trzeba mieszkanie odswiezyc, bo poprostu
  • Odpowiedz
@nofink: @Kacc: @laki1: Widze że nikt z was się nie zna na prawie wynajmu. Istnieje takie pojęcie jak podnajem - jeżeli ktoś wynajmuje mieszkanie a potem sam wynajmuje kolejnej osobie. Taka "drabinka". W wielu umowach podnajem jest zabroniony także właścicielka ma pełne prawo interesować się tym ile osób mieszka w mieszkaniu.
  • Odpowiedz
@laki1:

Właścicielka zdenerwowała się na nią, że bez jej wiedzy, nielegalnie nocuje chłopaka codziennie.

Zaprosić to można raz na jakiś czas a nie codziennie żeby ktoś w domu nocował, dla mnie właścicielka mogła słusznie się tym zainteresować i nadal nie widzę w jej zachowaniu nic dziwnego
  • Odpowiedz
@bigger: masz prawo mieć w dupie, czy Twoi lokatorzy biorą w pupę, do ust i ilu ich tam sobie mieszka.

Ale czy to od razu oznacza, że nienormalnym jest, że ktoś inny nie ma tego w dupie? Że oczekuje informacji o tym, ile osób mieszka w mieszkaniu, bo na tej podstawie na przykład kalkuluje sobie ryzyko i opłaty za wynajem? Co Tobie do tego, jak ktoś swój biznes prowadzi?

W
  • Odpowiedz
@bigger: No właśnie nie, jak wynajmujesz stawiasz pewne wewnętrzne zasady które zobowiązujesz się przestrzegać, np. najprostsza nie palicie w mieszkaniu, nie podoba Ci się ta zasady to wynajmujesz inne mieszkanie w którym możesz sobie palić. Tak samo ktoś może sobie nie życzyć aby w mieszkaniu 50 metrowym spało więcej niż 5 osób, on jest właścicielem i on ustala zasady.

Ja wynajmuje mieszkanie nie mam problemu żeby ktoś sobie tam nocował
  • Odpowiedz
Problem pojawiłby się, gdyby coś się stało i wyszłoby, że w domu było więcej osób, niż powinno. Po prostu są takie zasady narzucone. Jeśli chcesz kogoś przenocować, to musisz po prostu to jej zgłosić, a ona wtedy problemów nie robi. A skąd wie? Ktoś jej powiedział, dużo osób tu mieszka.

@Mishkaliina: ja p------e, co za głupota xD W ogóle, to masz chyba jakiś ból d--y, że to bolec u niej
  • Odpowiedz
@kamil062:
@laki1:
@Paladin_Woodrugh: Nie ma tu podnajmu.
Zgodnie z art. 659 KC niezbędną cechą umowy najmu jest zobowiązanie do płacenia czynszu. Wiec nie ma podnajmu

Art. 659. § 1. Przez umowę najmu wynajmujący zobowiązuje się oddać najemcy rzecz do używania przez czas oznaczony lub nieoznaczony, a najemca
  • Odpowiedz