Wpis z mikrobloga

#lasery #diy #cnc #maszyny
Mirki buduje małą maszynę cnc do wycinania laserem i mam problem z doborem lasera. Słabo się znam na laserach ogólnie, dlatego potrzebuje pomocy. Nie zamierzam ciąć niczego grubego, co najwyżej kilku milimetrowa sklejke. Przeglądając chociażby eBay znalazłem w miarę tanie 3W diody laserowe podczerwone 808nm. Problem w tym że są w obudowach TO-3 i nie mogę znaleźć do nich obudowy. Gdzie można taką znaleźć i pasujące soczewki skupiające promień?
  • 4
@lipka: 3W laserem IR to ty nawet kartki skutecznie nie potniesz, nie mówiąc już o sklejce. W tej długości fali to lasery tubowe >40W dopiero zaczynają coś ciąć, i to też tak średnio, dopiero 80-100W jest sensowne.
2W laser niebieski (krótsza długość fali = znacznie większa energia przenoszona niż przez IR) LEDWO tnie materiały ciemne i matowe. Zapomnij o sklejce - karton ~1mm to jest wyzwanie, więcej kopcenia niż wycinania.
@hrumque: Na moje dużo zależy od optyki i długości fali. Nie bez powodu w spektrofotometrach IR zwierciadła są z polerowanej miedzi, matowy polietylen jest dla IR zupełnie przezroczysty, tak samo jak granatowy atrament a powstający z kartki/sklejki/jakiejkolwiek subst. ogranicznej węgiel na pewno nie ułatwi cięcia na większą głębokość.
@lipka:
Na tym filmiku ktoś tnie 6mm sklejke

@lipka: albo gość ma ręce jak rasowy kowal, albo to nie jest 6mm sklejka. Mi to wygląda na jakieś 2-3mm - porównaj sobie z grubością np tego radiatorka Slot1 który tam kładzie jako ciężarek.

Po drugie - są sklejki i sklejki, jedne da się ciąć srogim spojrzeniem, inne tylko kopcą przy 40W laserze IR.

Po trzecie - prędkość tam jest x8 pokazana. Z tą