Aktywne Wpisy

Gandezz +375
Jutro z lubą jedziemy do szpitala ze skierowaniem, jakiś płyn się zbiera w dziecku (przy płucu i przy mózgu), ginekolog był dość poważny stąd boimy się co będzie dalej (・へ・)
Trzymajcie kciukiem ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#ciaza #zwiazki #zalesie #niewiemjaktootagowac
Trzymajcie kciukiem ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#ciaza #zwiazki #zalesie #niewiemjaktootagowac

marko2 +93

Mam pozycję x i y myszki na ekranie, chcę obliczyć kąt odchylenia względem osi x, dokładnie tak jak na rysunku. Czego mogę tutaj użyć?
#programowanie #gamedev
źródło: comment_3OIOSkS2uZbdEARl63xfWQ4rLT3UQCbE.jpg
Pobierzedit: a nie, masz x i y to tangens o cotangens tylko dadzą radę.
Komentarz usunięty przez autora
W pierwszej ćwiartce wszystkie są dodatnie,
w drugiej tylko sinus,
w trzeciej tangens i cotangens,
a w
źródło: comment_ee7gdAZaOJytNNeizzszxQfCArr7SGlL.jpg
PobierzA potem masz zestaw gotowych funkcji i jak nie tworzysz własnego super zaawansowanego silnika gier 3d AAA, to tak właściwe jest ci to
@GotoFinal: Co ty bredzisz? Szkolna matematyka jest akurat bardzo mocno osadzona na przykładach jej zastosowania w życiu, bo w szkole uczy się tak naprawdę matematyki stosowanej, a nie tej matematyki w sensie właściwym. A jeśli nie wierzysz, to
W szkole od zawsze było dokładnie odwrotnie to co potrzebuje, w programie nie tworzysz układu równian z niewiadomą, tylko masz algorytm oparty o np współczynniki, a w szkole 24/7 wałkujesz liczenie sposobami które nie mają odniesienia w takim zastosowaniu, chciałbym się od razu uczyć jak to liczyć "algorytmicznie", nawet jak