Wpis z mikrobloga

@Opipramoli_dihydrochloridum: I jedną z najczęściej operowanych przez tego robota narządów jest prostata :p
2. Koszty cęgi trzymające skalpele czy można użyć tylko kilka razy.
3. Dostępne są chińskie zamienniki ale jeśli zostanie wykryte użycie tego to mimo że to Ty kupiłeś robota to Ci go zabierają :p
  • Odpowiedz
Są zapaleńcy odnośnie tych robotów, ale jak rozmawiałem z lekarzami z zagranicy to powiedzieli mi że jest bardzo wąskie spektrum operacji które może wykonać robot a nie może tego wykonać lekarz. Dodatkowo przy operacji i tak musi być lekarz który w razie czego podejmie się zabiegu jeśli z robotowi coś nie styknie.
Więc olbrzymie koszty. Zresztą są i polskie roboty.
  • Odpowiedz
ale jak rozmawiałem z lekarzami z zagranicy to powiedzieli mi że jest bardzo wąskie spektrum operacji które może wykonać robot a nie może tego wykonać lekarz

@schon: to jest prawda, ale taka półprawda. Każdą operację którą wykona robot da się wykonać ręcznie, chociaż nie w taki sposób w jaki robi to robot. Stąd popularność przy operacjach prostaty które sposobem klasycznym są bardzo krwawe i inwazyjne, a robotem są znacznie mniej
  • Odpowiedz
@megawatt: także plusem jest także to że robot wykrywa zmęczenie lekarza za pomocą eyetrackera i nie uruchomi się jeśli z operatorem jest coś nie tak.
Niemieccy lekarze z którymi rozmawiałem na ten temat, sami operują za pomocą robotów mi to mówili.
Kwestia w takim razie co się bardziej opłaca, czy za cenę robota serwisu i innych kosztów z tym związanych nie było by bardziej opłacalne wyszkolić nowych lekarzy.
  • Odpowiedz