Wpis z mikrobloga

Tak ocieplał się świat od 1850

Czasami gif może powiedzieć nawet więcej niż 1000 słów. Ten zdecydowanie daje radę. Ciężko zaprzeczyć ociepleniu klimatu patrząc na to co pokazują pomiary temperatury z ostatnich 166 lat.

Przy okazji autorzy w bardzo ciekawy sposób przedstawili wykres temperatury - posługując się dodekagonem z wpisanymi miesiącami - gdzie temperatura miesięczna = odległość od środka wykresu a roczna = powierzchnia figury rocznej.

#nauka #liganauki #ciekawostki #ligamozgow #klimat #swiat #mikroreklama
Sierkovitz - Tak ocieplał się świat od 1850

Czasami gif może powiedzieć nawet więc...

źródło: comment_XZDVPpBC3IYk81tRXZM9GmQsoFLrZgYG.jpg

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Sierkovitz: serio? wyciągasz wnioski o klimacie biorąc pod uwagę 165lat?
To tak jakbyś analizował zachowanie człowieka obserwując go przez sekundę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@sebawo: No nie za bardzo - bo w 165 lart klimat się może zmienić o sporo. Raczej to co ty piszesz jest z cyklu
" nie możesz wyciągnąć wniosków nt. formy drużyny na podstawie zaledwie 20 meczów - potrzebujesz co najmniej 1000 sezonów.

Wymagasz złej skali do oceny zjawiska. Do zobaczenia ocieplenia o obecnym tempie wystarczy kilkunastoletni trend - nawet 170 lat nie jest potrzebne. W zaledwie ostatnich 60 latach
  • Odpowiedz
@Sierkovitz:

Wyraźnie widoczna jest okresowość zmian klimatu. Ziemia z częstotliwością ~120tys lat oscyluje pomiędzy krótkimi okresami ocieplenia i epokami lodowcowymi, przy czym obecnie żyjemy w okresie interglacjalnym - najwyższych temperatur i najmniejszych lodowców.

więc bywało gorzej ( ͡° ͜ʖ ͡°)

http://ziemianarozdrozu.pl/encyklopedia/81/zmiany-klimatu-w-przeszlosci
sebawo - @Sierkovitz: 
 Wyraźnie widoczna jest okresowość zmian klimatu. Ziemia z czę...

źródło: comment_IseacZspQLgoUd3ntNl6U86ngJXjDGRm.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@sebawo: Co znaczy gorzej? Po pierwsze - pokazujesz wykres bez dzisiaj. Po drugie - na tej skali obecna zmiana temperatury jest idealnie pionowa - więc tempo ocieplenia jest nieporównywalnie szybsze niż to co można wyczytać z Epica. Po trzecie w przeszłych okresach cieplejszych niż obecny nie mieliśmy infrastruktury a ponieważ ocieplenie było wolniejsze - gatunki miały większe szanse się przystosować.
  • Odpowiedz
@Sierkovitz: wiesz, kwestia jest taka, że znajdziesz bardzo dokładne i szczegółowe badania na temat ocieplania klimatu, ale znajdziesz takie same badania potwierdzające, że ostatnie 100 lat to nic innego jak naturalny cykl ocieplania planety, po którym nastąpi znowu ochłodzenie a może i jakaś mała epoka lodowcowa. I że na to ocieplenie człowiek ma niewielki wpływ.

Mnie bardziej przekonuje racjonalne wyjaśnieni, że nie ma się o co martwić, niż paniczne trąbienie
  • Odpowiedz
@sebawo:

ale znajdziesz takie same badania potwierdzające, że ostatnie 100 lat to nic innego jak naturalny cykl ocieplania planety, po którym nastąpi znowu ochłodzenie a może i jakaś mała epoka lodowcowa. I że na to ocieplenie człowiek ma niewielki wpływ.

Znajdź mi takie badanie -
  • Odpowiedz
@Sierkovitz: eh, śmierdzisz mi ekofaszystą ( ͡° ͜ʖ ͡°) ja mam swoją, kompletnie laicką, opinię na ten temat, i nie będę Cię do niej przekonywał. Wielkie wymieranie? Ociepla się faktycznie,, ale w takim tempie? obce by nam były minusowe temperatury, zwłaszcza w naszym klimacie. Ciężko też o stałe 30*+ w okresie letnim. Za gówniaka można się było spalić na raka na tygodniowych koloniach, dzisiaj to prawie
  • Odpowiedz
http://g-o.strefa.pl/

@sebawo: Wiesz czym się różnią badania od losowego popiardywania pana w internecie? Peer review. Gdyby to coś miało przejść peer review to nic by z tego nie zostało - bo co można pisać o kimś, kto myśli, że to, które źródło odpowiada za wzrost CO2 w atmosferze zależy od tego ile jest z tego źródła emitowane? Jedynie, że albo kompletnie nie potrafi myśleć albo, że celowo gada takie głupoty.
  • Odpowiedz
@Sierkovitz: dobsz, idź i głoś prawdę, ja już nie mam argumentów( ͡° ͜ʖ ͡°) na tablicy zaorania możesz sobie wpisać mój nick.
ps zrobić taki randomowy gif to ja też potrafię ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@xmichaelx: Natura jako całość - pewnie. Ale sami nie padniemy - pociągniemy za sobą większość kręgowców... Trochę tak nie miło... Choć z drugiej strony - słuszny krok w stronę rasy reptilian.
  • Odpowiedz