Wpis z mikrobloga

#komputery #sieci #router
Cześć. Mam nietypowy problem; w domu podłączam komputery do sieci i napotkałem problem taki, że PC nie chce za nic gadać z nowym routerem który dostałem od dostawcy internetu a działa gdy go podłącze przez dodatkowy router. Da się jakoś to rozwiązać?

Dodam, że gdy podłącze mojego laptopa tak jak w schemacie 1 czyli bezpośrednio do routera 1 to wszystko działa na tym samym kablu itd.

?
Zsefff - #komputery #sieci #router 
Cześć. Mam nietypowy problem; w domu podłączam k...

źródło: comment_fYdxL7vTm1EiBVGnPmG7bLr6jIe4fRUq.jpg

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Właśnie sprawdziłem, wszystko uzyskuje automatycznie, zreszta w drugim przypadku ten drugi router nie bierze udziału przy przydzielaniu adresów tylko nadal robi to ten 1.
  • Odpowiedz
@Zsefff: Nowy router jest gibabitowy, stary to setka. Jeżeli komputer to też gigabit to upewniłbym się że w kablu wszystkie żyły są sprawne (setka używa 4-ech, gigabit wszystkich 8-u).
  • Odpowiedz
@Zsefff: Nowy router jest gibabitowy, stary to setka. Jeżeli komputer to też gigabit to upewniłbym się że w kablu wszystkie żyły są sprawne (setka używa 4-ech, gigabit wszystkich 8-u).
  • Odpowiedz
@Zsefff: Jest, ale negocjacja opiera się na informowaniu, a nie testowaniu żył. Stąd moje pytanie. Urządzenie wspiera Auto MDIX więc nie powinno być znaczenia czy cross czy nie. Kabel zaciskałeś sam czy jest to jakiś fabryczny patchord?
  • Odpowiedz
@Zsefff: Jakieś logi w routerze? Albo - można wyłączyć automatyczną negocjację/ustawić na sztywno? Chyba w tym tkwi problem.

@maniac777: Ale jeśli ten sam kabel działa pomiędzy routerem 1 a 2, to chyba problem raczej nie w kablu?
  • Odpowiedz
@maniac777: kabel zaciskali monterzy przy zakładaniu Internetu. Poza tym ten kabel działa poprawnie, bo jak go podłącze do routera (1) i do laptopa to wszystko działa...

@kartezjusz6644: Nie mam hasła do PA w routerze 1. Ale chyba nie ma możliwości żeby było coś w logach, skoro nawet nie świeci się dioda przy karcie sieciowej.
To samo jeśli chodzi o adresowanie - gdyby był problem z automatycznym ustawieniem -
  • Odpowiedz
@kartezjusz6644: @maniac777: obszedłem trochę problem; włożyłem starą kartę sieciową do PC i teraz internet działa normalnie w komputerze bezpośrednio z routera 1. Natomiast jak przełączę z powrotem do zintegrowanej karty sieciowej to nadal nie działa. Dziwne, bo jak się do zintegrowanej karty sieciowej podłączy kabel od routera 2 to też działa :D
no nic, zostanie chyba ta dodatkowa karta sieciowa i tyle.
  • Odpowiedz