Wpis z mikrobloga

@oruniak: dla wszystkich januszy metod analizy statysztycznej spod tagu #ankieta ktorzy chca otrzymac lepsze wyniki ankiet:
-ilosc negatywnych odpowiedzi powinna byc taka sama jak pozytywnych odpowiedzi na pytanie
-powinno być jedna odpowiedź neutrealna- dla niezdecydowanych i chcących tylko poznać wyniki ankiety
-dla cech ciągłych powinny być stworzone przedziały jednoznacznie określone (brak odpowiedzi należących do dwóch przedziałów)
-przedziały odpowiedzi powinny pokrywać wszystkie przedziały- czyli zazwyczaj przedziały otwarte na początku i końcu

Wszystkim
@Pan_Mirek: ponieważ nie dla wszystkich mogło wydawać się to jasne: są to ogólne wskazówki, nie TYLKO dla tego jednego pytania, tylko np dla pytania "czy według ciebie Bóg istnieje?" odpowiedzi TYLKO tak/nie są złe, brakuje "nie wiem/sprawdzam" czy innych, bardziej złożonych odpowiedzi.

W tym przypadku, są ludzie którzy mogą nie chcieć brać udziału w ankiecie ale zobaczyć odpowiedzi lub chociażby ktoś potrafi się unosić na wodzie bez tonięcia- jak powinien odpowiedzieć?
@oruniak: Nie wiem co mam zaznaczyć - tyłem pływam i baseny przepłynę, ale przodem już trochę gorzej, zwłaszcza pod kątem techniki i kondycji, lipna ta ankieta
@oruniak: co ma socjologia do statystyki? zresztą, statystyka jest chyba jedną z bardziej przydatnych rzeczy do nauki, używa się wszędzie- od planowania produkcji do tworzenia leku na raka