Wpis z mikrobloga

@bygsyti:

Paru narodowców, paru pisuarów...

Luźne powiązania...

Gdyby Polacy jako całość potrafili uczciwie i otwarcie mówić o swojej historii, to nie byłoby problemów. Rzecz w tym, że żyją mitem
  • Odpowiedz
Luźne powiązania...

@ediz4: Albo raczej zamiatanie tych powiązań pod dywan, bo nacjonalizm w debacie publicznej to wciąż obciach. Obciach podwójny gdy przypomina się jego "dokonania" takie jak w pierwszym poście

To popatrz jak inne narody mówią o własnej historii.

To nie jest argument. Już ustaliliśmy że jest jakaś grupa osób na wykopie które starają się myśleć krytycznie i dlatego potrafi otwarcie postawić pewne nieprzyjemne dla narodowców tematy. I ja te osoby bardzo
  • Odpowiedz
@bygsyti:

Albo raczej zamiatanie tych powiązań pod dywan, bo nacjonalizm w debacie publicznej to wciąż obciach. Obciach podwójny gdy przypomina się jego "dokonania" takie jak w pierwszym poście...

Mówisz o jakichś posłach to przedstaw ich działania które tak Cię bulwersują

o nie jest argument. Już ustaliliśmy że jest jakaś grupa osób na wykopie które starają się myśleć krytycznie i dlatego potrafi otwarcie postawić pewne nieprzyjemne dla narodowców tematy. I ja te osoby
  • Odpowiedz
@falszywy_prosty_pasek: używanie określeń aktualnych do tego co się działo prawie 100 lat temu jest grubym błędem metodologicznym.
Stary ONR( o który Ci pewnie chodziło):
Data założenia 14 kwietnia 1934
Data rozwiązania 10 lipca 1934, wikipedia podaje że założony został dopiero w 1934, czyli jakoś niedługo przed rejestracją.

a "nowy" ONR został założony w 1993, zarejestrowany w 2012.
  • Odpowiedz
@stan-tookie-1:

kreśleń aktualnych do tego co się działo prawie 100 lat temu jest grubym błędem metodologicznym.

Nie w sytuacji, w której współcześnie odwoływali się do przedwojennej organizacji w statucie.

Data rozwiązania 10 lipca 1934, wikipedia podaje że założony został dopiero w 1934

Rozwiązany przez władzę po ostrzelaniu PPS.
  • Odpowiedz
Mówisz o jakichś posłach to przedstaw ich działania które tak Cię bulwersują

@ediz4: Ogarnij się proszę. Bulwersuje mnie sama ideologia i jej wchodzenia na salony.

dzień Żw - hurr durr Bury, Ogień nie powinno się tego
  • Odpowiedz
@falszywy_prosty_pasek: i nie czujesz absurdu Twojej intencji? Czy zakładasz, że dzisiejszemu ONR-owi chodziło własnie o to żeby powołać się na negatywne zachowania z przeszłości? Czy raczej chcieliby je przefiltrować i wybrać tylko te pozytywne?
Coś jakby zarzucać obecnemu Prezydentowi, że powołuje się na stare dzieje kraju, a jakiś obywatel tego kraju był mordercą...
  • Odpowiedz
@bygsyti:

Ogarnij się proszę. Bulwersuje mnie sama ideologia i jej wchodzenia na salony...

Bulwersuje Cię ideologia ale nie potrafisz jednoznacznie wskazać kto ją reprezentuje. Są posłowie z RN którzy też już nie współpracują z ONR. O żadnym pośle z PiS-u nie słyszałem.

Mamy tu kilka rzeczy. Zgadzam się, że żw to nie monolit. Ale i tak to średnio
  • Odpowiedz
@stan-tookie-1: Szukasz dobrych intencji w powoływaniu się na organizację, która zaraz po zawiązaniu została zdelegalizowana, za to, co robili? Współcześnie lokalne ONRy potrafią "zamawiać 5 piw", za co też była jakaś delegalizacja przez sąd, czcić Tiso i Burego. Fajne "przefiltrowanie".
  • Odpowiedz
Bulwersuje Cię ideologia ale nie potrafisz jednoznacznie wskazać kto ją reprezentuje.

@ediz4: O ile dobrze pamiętam, to nie od sejmu zaczęliśmy tą rozmowę.

To możesz napisać z naszej perspektywy - oni mieli inną.

Więc nie dziw się, że są mi w najlepszym razie obojętni.
  • Odpowiedz
@falszywy_prosty_pasek: myslę że współcześni ONR-owcy powołując się na pierwszy ONR nie chcą brać całego inwentarza, tylko dopasowują sobie to co im pasuje.
Zresztą dużo ludzi tak robi, ostatnio poseł Petru powołał się na proeuropejskość Mieszka I :D, a pewnie nie chodziło mu o pochwałę uczestnictwa w wojnie domowej w Niemczech
  • Odpowiedz