Wpis z mikrobloga

@idct: różowy zrobił ostatnio na tym rachuchy i bardzo dobre wyszly, o zdrowotnosci jego. wiem tyle, ze kupiła w sklepie ze zdrową żywnością :)
@idct: Podobno nie odkłada się w tkance tłuszczowej i nie potrzeba żółci do strawienia. Małe ostrzeżenie, jedzenie tylko omega 3 bez innych omega lub nie zachowanie naturalnych proporcji prowadzi do powstania blaszki miażdżycowej.

Precyzyjnie o oleju kokosowym wyjaśnił gość na kanale "Neti Aneti" na YT.
@idct: Olej żeby był zdrowy musi mieć odpowiednie proporcje Omega 3 do Omega 6 (jak pokićkałam numerki przepraszam). Oleje kokosowe lniane ryżowe to nic niewarte nowinki. Dietetycy i tak mówią że najlepszy olej do smażenia to rzepakowy.

Co do zdrowotności oleju kokosowego jest świetny na skórę, działa przeciwzmarszczkowo i przeciwzapalnie. Nie za tyka cery i poprawia jej kondycję. Roztapiasz odrobinę w dłoniach i lecisz po facjacie :D
@idct: Tylko że taki olej lniany ma omega3 w formie ALA, a nie EPA czy DHA tak jak np tran, więc to on jest lepszym wyborem.
A ważniejsza sprawa - przecież omega3 jest tylko jednym z wielu czynników, które wpływają na wartość danego tłuszczu.