Wpis z mikrobloga

Ja jestem za tym, żeby wprowadzili OC dla rowerzysty. Nie na rower, na osobę. Chcesz mieć możliwość jazdy rowerem po drogach publicznych? Wykup sobie OC. Kwota powiedzmy 50zł na rok. Polisa na dowód osobisty. Nie ma OC aktualnego? Z---------j polami, a jak złapią na drodze, z miejsca 500 mandatu. Skończyłoby się kozaczenie.

Mało jest ogarniętych rowerzystów, częściej spotyka się c---a, co jedzie prawie na połowie pasa, albo wykonują jakieś dziwne manewry, które
  • Odpowiedz
@ButtHurtAlert: @unknown_stranger: Po prierwsze rodzic z dzieckiem mogą poruszać sie rowerem po chodnikach. Po drugie tanie OC dla rowerzystów jest w ich interesie, bo jak taki jełop spowoduje wypadek to nie bedzie musiał płacić z własnej kieszeni, a ofiary moga liczyć na względnie szybkie naprawienie szkody. Po Trzecie każdy z waszych argumentów mozna odbić w stronę czemu kierowcy samochodów musza wykupić OC.
  • Odpowiedz
Po Trzecie każdy z waszych argumentów mozna odbić w stronę czemu kierowcy samochodów musza wykupić OC.

@Janusz_Radek: Bo takie mamy prawo. Nigdzie nie napisałem że jestem za obowiązkiem OC, mi też on nie pasuje bo chciałbym sobie kupić poloneza tylko do jazdy po pastwiskach a nie opłaca mi się to aktualnie ze względu na OC
  • Odpowiedz
Mało jest ogarniętych rowerzystów, częściej spotyka się c---a, co jedzie prawie na połowie pasa,

@Zielony34: A jak jedzie przy krawędzi, to kierowcy wyprzedzają go na odległość kartki papieru.

Sam dużo swego czasu jeździłem na rowerze i jeśli korzystam/korzystałem z dróg publicznych, jadę prawie na połowie pasa, bo tylko to sprawia, że kierowcy podczas wyprzedzania zachowują bezpieczną odległość.

Uwierz mi, to nic fajnego zachwiać się od podmuchu wiatru, gdy wyprzedza Cię
  • Odpowiedz
@Janusz_Radek:

Do 60 proc. kolizji, czy wypadków z udziałem rowerzystów w Polsce dochodzi z winy kierowców

Jak ktoś chce wykupić ubezpieczenie to może to zrobić, ale o żadnym przymusie nie może być mowy, więc przestań buldupić i płać za zaszczyt jeżdżenia swoim blaszakiem. I pozdrów Mirka mechanika, gdy następnym razem będzie cię golił na przeglądzie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@unknown_stranger: 40% to nadal bardzo dużo. Poza tym w statystykach pewnie nie uwzględniono uszkodzen innych pojazdów np.zaparkowanych równolegle na ulicy, gdzie pan rowerzysta przeciskając się zbił lusterko albo zarył w blache pedałem i zwiał, albo nie zostało to zgłoszone nigdzie. Ja tam nie jestem wielkim fanem blaszaków, auto to tylko narzedzie, podobnie jak i rower. Uważam jednak, że prawo nie jest równe wobec wszystkich uczestników ruchu drogowego poruszających sie po
  • Odpowiedz
Mało jest ogarniętych rowerzystów, częściej spotyka się c---a, co jedzie prawie na połowie pasa, albo wykonują jakieś dziwne manewry, które mogą być niebezpieczne..

@Zielony34: te dziwne manewry to często omijanie dziur w drodze, zapadniętych studzienek itp. często nie da się bezpiecznie jechać przy prawej krawędzi jezdni. Moim zdaniem pomysł z OC dla rowerzysty/roweru jest warty rozważenia.
  • Odpowiedz