Wpis z mikrobloga

@unknown_stranger: szkodami cokolwiek tłumaczyć, bo widzę z Twoich wypowiedzi, że dwa pedały, to max, co umiesz ogarnąć...
@pococimojlogin: Wierzę Ci, ale to ubezpieczenie mogłoby zawierać jakieś NNW i sam też byłbyś chroniony.
@ButtHurtAlert: Nie wiem, bardzo dobre pytanie. Możnabyłoby finansować takie składki z budżetu Ministerstwa Oświaty, oczywiście składki byłyby jakieś śmiesznie niskie. Można byłoby jakoś to sensownie rozwiązać i dzieciaki mogłyby mieć dodatkowe NNW w tym.
@Pan_Bober: @
@Inspektor_Kontroli_Skarbowej: Dobrze, jestem w stanie to zrozumieć, już nie wałkujmy nawet tego środka drogi. Inny przykład - wymuszenie pierwszeństwa, rowerzysta #!$%@?ł z dużą prędkością z bocznej uliczki w samochód. Zbił szybę, wgniótł mi błotnik, urwał lusterko, połamał się. Ma OC, ja nic od niego nie chce, sam nie byłby w stanie zapłacić za szkody, bo każdy grosz wydaje na swoją pasje, jaką jest rower i jato rozumiem. Dodatkowo ma w tym
Uważam jednak, że prawo nie jest równe wobec wszystkich uczestników ruchu drogowego poruszających sie po jezdni.

@Janusz_Radek: Oczywiście, że nie jest, zrównajmy zatem prawem wszystkich i wprowadźmy jedno prawo jazdy i na rowery i na TIR-y.

prawda jest taka, że zaczynasz ideologizować, a z takich pomysłów rzadko coś praktycznego wychodzi, OC dla rowerzystów to pomysł niepraktyczny, drogi we wprowadzeniu (biurokracja) - a biorąc pod uwagę polskie podejście do prawa, zwłaszcza na
@Zielony34: No ale nie porównuj jazdy rowerem do jazdy samochodem.

Próbuję Ci tylko wytłumaczyć, że jazda środkiem pasa jest uzasadniona. Samochodem zajmujesz cały pas, więc chcąc Cię wyprzedzić nie ma innej opcji jak zjechać całkowicie na lewy. Przy wyprzedzaniu roweru już niestety wielu kierowców zapomina o zachowaniu bezpiecznej odległosci.
Do pieprzonych rowerzystów co mi środkiem drogi jadą zamiast na tą chwilę zjechać trochę w bok to bym z kałacha bił.

@Chemical_Brother: mi? Ta droga nalezy bardziej do Ciebie niz do tego rowerzysty ze tobie po niej jezdzi?

Druga kwestia to studzienki, trzecia kwestia to kraweznik o ktory mozna sie przewrocic przy mocniejszym podmuchu wiatru, czwarta rzecz to smieci kumulujace sie na brzegach drog.
@Cripex: Rolkarz według przepisów może poruszać się po chodniku ( ͡° ͜ʖ ͡°) hulajnoga, deskorolka itp etc. I to nawet pod wpływem ( ͡° ͜ʖ ͡°).
Ja tam nie mówię koniecznie o OC ale przydałoby się coś zrobić, nie wiem może ewentualnie zakaz jazdy rowerem po mieście gdzie jest powiedzmy >15k mieszkańców, bez uprawnień zakaz poruszania się po asfalcie, a jedynie po ścieżkach
A co w przypadku rolkarzy? Dla nich też OC? Oni również są często nieprzewidywalni.

Którędy mają się poruszać? Chodnikiem czy asfaltem jeżeli nie ma ścieżki rowerowej?

@Cripex: rolkarze w ogóle nie mają prawa poruszać się drogą dla rowerów. Kodeks ruchu traktuje ich tak samo jak pieszych.