Wpis z mikrobloga

Mam pytanie do mirków z #programowanie #php #symfony2
Otóż.... w tabeli w bazie danych będę musiał w jednej kolumnie (tzn w polu przy każdym rekordzie) stworzyć kilkanaście relacji do innej tabeli. Tak się w ogóle da, czy muszę to rozdzielić na kilkanaście osobnych rekordów? #pytanie
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Spake dam mechanizm baz rekreacyjnych wydaje mi się czegoś takiego nie obsługuje. możesz umieszczać klucze w tablicy, ale niczego dobrego z tego nie będzie.
Czemu tak? gdzie tu sens?
nie możesz jak człowiek tych kluczy zrobić?
  • Odpowiedz
@anonim1133: jestem w trakcie tworzenia takiej platformy do przeprowadzania testów, np. dla nauczycieli. Nauczyciele mogą sobie tworzyć klasy. I w tych klasach dajmy na to jest po 20 osób. I nauczyciele mają już wcześniej przez siebie zrobione testy, i będą mieli opcję "udostępniania" ich danej klasie / lub pojedynczym osobom. Muszę zrobić tabelę, która będzie miała właśnie dane na temat tego, jaki nauczyciel jakim osobom udostępnił dany test.
  • Odpowiedz
@anonim1133: w tym wypadku muszę teraz robić dla każdej osoby osobny rekord, a tak to bym sobie zrobił jeden rekord i w jednej z kolumn było by te 20 relacji do tych osób.
  • Odpowiedz
@Spake: Co do mechanizmu o którym myślisz, to najpewniej chcesz to z góry optymalizować, żeby dla udostepniania klasie mieć jeden wpis a nie tyle ile jest uczniów w danej klasie. Z jednej strony jest to dość rozsądne - z drugiej czy nie jest to przedwczesna optymalizacja i jej skutkiem nie będzie zwiększenie logiki aplikacji, które nie da Ci zysku prostego do udowodnienia? Najpierw zrób to "brzydko" a po wdrożeniu zastanów
  • Odpowiedz
@czolnowski: faktycznie, może masz rację. Zrobię to "brzydko" ;).

@MacDada: Dzięki wielkie za wyczerpującą odpowiedź. Będę wiedział na przyszłość. Co do tagowania, gdyby to było stackoverflow nie tagowałbym php i symfony2, ale na mirko tag doctrine obserwuje jedna osoba.
  • Odpowiedz