Wpis z mikrobloga

Poważnie CDU ma takie poparcie jeszcze? To chyba tylko rasowo-czarni Niemcy popierają

@Szrlh: Nie masz pojęcia, to może nie komentuj? Niemcy nie są takimi ksenofobami jak my. Od dawna są przyzwyczajani do murzynów przez Turków. Z tym, że sporo uchodźców murzynami nie jest i ci z Afganistanu i Iraku na ulicach Berlina w ogóle się nie wyróżniają. Wielu z nich ma zawód i dość dobrze mówi po angielsku...
@Szrlh: Z iloma Niemcami masz kontakt? Ja w Niemczech bywałem na wakacjach w latach 1995-2004. Za pierwszym razem widok Turczynek robiących zakupy w galeriach handlowych, a ubranych jak nasze zakonnice, był dla mnie lekkim szokiem. A turecka młodzież, urodzona już w Niemczech, po niemiecku mówiła pewnie lepiej niż po turecku. Od czasu wejścia Polski do UE w Niemczech nie byłem, ale mogę sobie wyobrażać jak to tam teraz wygląda, a minionej
@Sq-bi: Jak to teraz wygląda pytasz? Idąc po centrum, biali są mniejszością. Panoszą się jak sebix po rejonie. Wszedzie w około mają pootwierane jakieś kebaby, szisza szopy, albo punkty w których się spotykają. Jeżdżą najnowszymi autami, mimo że są na zasiłkach. A to co w nocy się dzieje, to jest porażka.
@megawatt: http://www.welt.de/ Z 50 rzeczy, które przychodzi mi do głowy, żeby tobie napisać, napiszę tylko jedną. CDU, dostaje, mocno, w jednym landzie, średnio w 2, słabo w trzecim (praktycznie bez zmian), więc dostaje teraz czytelną informację, żeby przestać stosować tak otwartą politykę imigracyjną. Tzw. żółta kartka. Dlatego dobry wynik Afd był ważny. Nie ma znaczenia jak zdefiniujemy stosunek CDU do Polaków. Imigranci których sprowadzali, są gorsi niż niemieccy nacjonaliści (nie mówię
@edo48: ale ja wiem jak to wygląda i od dawna twierdzę, że polityka Merkel w sprawie nielegalnych imigrantów to jakiś żart. Zresztą sama Merkel jeszcze niedawno mówiła, że polityka multi-kulti się nie sprawdziła.

Ja mam nadzieję, że to tylko żółta kartka (a Merkel zmieni podejście). Bo za bardzo zależymy od kondycji i podejścia Niemiec, bez nich jako odbiorców naszych towarów leżymy, więc dobra sytuacja polityczno-gospodarcza w Niemczech jest naszym żywotnym interesem.
@megawatt: 3/4 wyborców, która głosowała na Afd chciała pokazać "żółtą kartkę" Merkel. Poza tym to wyniki jedynie z Sachsen - Anhalt - wschodnie Niemcy, w dodatku chyba najbiedniejszy land. W pozostałych landach mają około 10%. Sytuacja się uspokoi i za jakiś czas będą tam mieli maksymalnie 10%. W niektórych landach są lewicowi populiści - die Linke, to teraz przyjdzie pora na prawicowych - Afd. :)

@karmazynowyklaun Dlaczego nie pochwalisz się wynikami