Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Damian1998: Projektowałem parę aplikacji na kilku przedmiotach na studiach (ale były to narzędzia niedostępne na jabłuszku). Dlatego chciałbym to ogarnąć w jakimś stopniu. Wiedzy nigdy za dużo.
  • Odpowiedz
nie przejmowalbym sie mega szczegolowym UMLem - to dobre dla programow projektowanych jeszcze za czasow Waterfall. Teraz mamy Agile i wymagania klienta (a zwlaszcza januszybiznesu) zmieniaja sie co pare miesiecy :) Projektowanie w metodyce TDD zapewnia ze kod jest spojny i stabilny - w koncu testy sa napisane przed kodem i niejako wymuszaja prosty kod bo trudny kod sie nie daje testowac :)

Jak chcesz wejsc na wyzszy level to wejdz w
  • Odpowiedz
  • 0
@flyer01: o, dzięki za rozwinięta sugestię. Ale uważasz, że powinienem odpuścić projektowanie? Czy po prostu nie przesadzać ze szczegółami?
  • Odpowiedz
@FREEQ: odpuscic prawie calkowicie - diagramy sekwencji moga sie przydac, ale nawet w uproszczonej formie (cos robi X ktore robi Y ktore modyfikuje Z i wysyla event E). Reszta do kosza.

Jak bylem jeszcze na juniorze to dostalem za zadanie wygenerowanie grafu encji ktory jest czytelny. Nie udalo sie tego zrobic ale seniorzy i tak byli zadowoleni bo wygladal o wiele lepiej niz poprzednie proby (tylko dzieki manualnej interwencji sed'em
  • Odpowiedz
@flyer01: To widzę, że miałeś wesołe początki. :D Tak z ciekawości: ile lat doświadczenia w branży aktualnie? Swoją drogą a co z diagramem przypadków użycia, by móc sobie wyselekcjonować najważniejsze funkcjonalności?
Czy też lepiej jest je wypisać sobie normalnie na kartce, wykreślać rzeczy, które nie są niezbędne do startu wersji najbardziej prymitywnej? W głowie mam ułożony plan co i jak powinno wyglądać, ale i tak powinienem to chyba jakoś zapisać,
  • Odpowiedz
@FREEQ: Do tego celu uzywam BDD. Jest mniej zawodne niz UML ktory wylacznie pomaga wielu osobom w projekcie porozumiewanie sie tym samym jezykiem. BDD pozwala na sprawdzenie czy napisane funkcjonalnosci faktycznie pokrywaja sie ze stanem faktycznym, UML jedynie porzadkuje ta wiedze. W przypadku Cucumbera jest o tyle prosciej ze polega on na generycznych metodach typu Klikam w przycisk 'Dodaj' - raz zaprojektowana obsluga przycisku dziala dla kazdego z nich wiec
  • Odpowiedz
uzywam BDD

Klikam w przycisk 'Dodaj'

@flyer01: śmiechłem. Opisujesz interfejs użytkownika, a nie zachowania i to co piszesz to testy integracyjne, a nie akceptacyjne. Everzet (koleś od m.in. behata) już chyba każdą prezkę zaczyna od wyjaśnienia czym nie jest BDD i z tego co mówi to żałuje napisania minka tak łatwo konfigurowalnego w behacie, bo później ludzie takie kwiatki opisują.

pisanie testow polega wylacznie na pisaniu w
  • Odpowiedz
@DanioPL: to co mówisz to podejście nr 2. Są dwie szkoły używania cucumbera. Ja należę do tej którą nie lubi rozpisywania się na drobne więc używam spinacha ;) Jednak podejście ktore opisałem sprawdza się wtedy gdy testów nie pisza tylko programisci ale również testerzy czy nawet managerowie. I owszem podejście w stylu "when I send right registration form" jest czytelniejsze przy interpretacji calego scenariusza niż sekwencja "I filled x with
  • Odpowiedz
@FREEQ: no laravel jeśli chodzi o prędkość koło symfony to są dwa NAJWOLNIEJSZE frameworki w php, chcesz coś szybszego(i w php) no to tylko phalcon

co do diagramu przypadków użycia - no to jak będzie wiele ról mających dostęp do jakiejś części systemu no to wtedy ma to sens, jak będą 1-2 role tylko to raczej nie widzę sensu robić tego diagramu

co do reszty pytań - zastanów się wpierw
  • Odpowiedz
@flyer01: "when I send right registration form" ciągle nie jest BDD. Owszem pisanie testów integracyjnych w cucumberze - spoko, niektórzy lubią. Może żeby lepiej zobrazować o co mi chodzi to napiszę dwa proste scenariusze:

Given I'm logged in as mathematician
When I add 2 and 2
Then the answer should be
  • Odpowiedz
@DanioPL: no tak, dla tak prostego przypadku to dziala bo każdy wie co robi kalkulator przy dodawaniu. Jednak gdy to brzmi mniej więcej tak: "when I send departament report to level 2 manager" to nie wiadomo czy implementacja robi to czego chciał klient. Wynika to z prostego faktu że programista ma pełna dowolność w implementacji. Wypadało by więc uzgodnić (w dokumentacji projektowej?) co dokładnie taki raport zawiera i jak go
  • Odpowiedz