Wpis z mikrobloga

Mirki, pomozecie?

Staram sie na raspberry jessie dostac zzewnatrz - na wheezy mi sie udało, ale postanowilem zaktualizowac system.

No i tak, IP mam statycznie ustawione:
http://puu.sh/nvpD4/b64de7c808.png

Dostep przez putty jest z lokalnej sieci.

Na routerze na ten IP przekierowania portu 22, które było wcześniej (tyle, ze na adres 0.100)
http://puu.sh/nvpIT/9828428ee5.png

Coś jeszcze powinienem ustawić?

#raspberry #raspberrypi #linux #sieci #ssh
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@trucha13657: Ale wiesz czym jest hamachi? ;-)

Stałe IP nie jest potrzebne, zero problemów z portami, zero portów otwartych do sieci internet... Dostęp z dowolnej podsieci...
  • Odpowiedz
@defoxe - wiem, ale nie chce hamachi skoro mam mozliwosc zrobienia wszystkiego bez instalowania dodatkowego oprogramowania na urzadzeniu/pc (zdalny pulpit/ftp przez przegladarke/klient torrent przez przegladarke).
gdybym chcial skorzystac z gotowych rozwiazan, to jest ich mnostwo, ale nie chce - chce skonfigurowac to tak, jak mialem na poprzednim systemie, ale cos nie do konca bangla.

@carlo497 - dodalem, ale nic nie zmienilo :(
  • Odpowiedz
@trucha13657: niemożliwe. Sprawdź czy wszystkie adresy IP są takie jakie powinny być. Dochodzisz chociaż do logowania po ssh? Gdyby cała konfiguracja była w porządku to na twoim miejscu nasluchal bym czy w ogóle pakiety przechodzą Ci z wana do routera dalej.
  • Odpowiedz
@carlo497 - właśnie w jessie miałem problem z ustawieniem IP. Dziwi mnie trochę, że na routerze nie pokazuje mi tego. Wcześniej w konsoli widziałem coś w stylu "My IP address is 192.168.0.111 192.168.0.3" - o co chodzi? Rpi podpięte tylko kablem.
  • Odpowiedz
root@raspberrypi:/home/pi# ifconfig
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr b8:27:eb:10:5e:d0
inet addr:192.168.0.5 Bcast:192.168.0.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::b4de:fc9e:c158:2f6b/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:149 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
  • Odpowiedz