Planuję kupić sobie komputer stacjonarny i mam kilka pytań.
1. Widzę, że bardzo dużo osób wybiera do swoich komputerów procesory i5. Tak duża różnica w cenie względem i7 czy po prostu procesor i7 nie wnosi aż tyle, żeby do niego dopłacać? 2. Pojawiają się głosy w komentarzach, że za kilka miesięcy ma wyjść nowa generacja kart graficznych. Może ktoś przybliżyć temat? Opłaca się teraz w ogóle kupować sprzęt czy lepiej poczekać? 3. Z tego co się orientuję to są różne wersje gtx 970. Która najlepsza i dlaczego? 4. Lepiej z pewnych względów składać samemu czy kupić od razu złożony zestaw? Chodzi mi tutaj głównie o kwestię solidności złożenia tego przez sklep, bo jeśli chodzi o zabawę przy składaniu, to w sumie mi na tym nie zależy jakoś bardzo. Nigdy nie składałem komputera, więc więcej byłoby z tym stresu niż zabawy. 5. Jaki zestaw za około 5000 zł? Dysk SSD mam, z laptopa wyjmę. Monitor również posiadam.
Dzięki z góry za poświęcony czas, bo trochę tych pytań jest.
@Qbaz: 1. To zależy do czego będziesz wykorzystywać ten komputer. Procesory i5 w zupełności wystarczają do gier, jeżeli natomiast będziesz bawić się w obróbkę wideo, photoshopy itp to lepiej wziąć i7. 2. Fakt za parę miesięcy mają wyjść nowe karty Nvidii i AMD ale tak na prawdę na dzien dzisiejszy nikt nie wie jaki będzie wzrost wydajności. Szacuuje się że około 20% względem obecnej generacji. Trzeba wziąć pod uwagę to,
@Qbaz: Na pclabie, pupepc i morele.net na yt możesz znaleźć odpowiedź na każde pytanie. Ad.1 właśnie kupiłem i5 i do tego gtx970, wg testów wszystkie gry obecne powinny latać płynnie na maksymalnych ustawieniach, ale i7 zawsze będzie mocniejszy, choć jest kilkakrotnie droższy. Ad.2 Ja zastanawiałem sie nad socketem. Wyszly skylake i one potrzebują nowych płyt głównych, na tą chwile nie dają wysokiego wzrostu wydajności, ale mniej energii potrzebują. Co do
@Qbaz: Chcesz bawić się w podkręcanie? Skoro masz 5k do wydania to warto się zastanowić nad skylake, nie są niestety dużo wydajniejsze od haswellów, ale na pewno bardziej przyszłościowe.
@Morsol: Na początek nie bardzo chcę się bawić w podkręcanie, ale w przyszłości być może tak. Do momentu, w którym wszystko będzie hulać nie będę widział takiej potrzeby.
@Qbaz: hmm złożyłem coś takiego: http://www.morele.net/inventory/info/gsUZWl Lekko wykracza poza budżet. ale na tym sprzęcie będzie ci śmigało wszystko na uber/hiper/super detalach. Jeżeli nie można wyjść poza budżet to można przyciąć na karcie, albo na procesorze wybierając taki który ma zablokowany mnożnik, ale wtedy nie będziesz w stanie go podkręcać w ogóle. A jeżeli chodzi o obudowę to kwestia gustu wrzuciłem zalmana bo jest dobry i tani.
@Morsol: W sumie jedyne co bym zmienił to karta graficzna na jakiś gtx 970. Wzrost wydajności 980 względem 970 nie jest jakiś bardzo duży, a cenowo jakieś 1000 zł różnicy. Jaką 970 byś polecił?
@Qbaz: Jak mówiłem nie wiem który jest najlepszy. Jeżeli chodzi o firmę to polecam ASUSa mam od nich 960 i jestem bardzo zadowolony, dobrze się podkręca a przy tym jest cicha i chłodna.
@kotylizamaslo: Specjalnie mi nie zależy, żeby zakupić sprzęt od razu. Jeżeli jest to kwestia 3-4 miesięcy, to spoko. Jeżeli mam czekać rok, to już trochę mniej mi się to widzi. Pytanie jeszcze jak bardzo nowe karty mogą być lepsze od tych co są teraz.
1. Widzę, że bardzo dużo osób wybiera do swoich komputerów procesory i5. Tak duża różnica w cenie względem i7 czy po prostu procesor i7 nie wnosi aż tyle, żeby do niego dopłacać?
@Qbaz: i5 które kosztują w okolicach 1000 zł zjadają i7 które kosztują w okolicach 1000 zł, więc dla tego wiele osób (w tym ja) decyduje się na i5-tki :) Do gier się sprawuje się znakomicie, mało które gry (są
1. Widzę, że bardzo dużo osób wybiera do swoich komputerów procesory i5. Tak duża różnica w cenie względem i7 czy po prostu procesor i7 nie wnosi aż tyle, żeby do niego dopłacać?
2. Pojawiają się głosy w komentarzach, że za kilka miesięcy ma wyjść nowa generacja kart graficznych. Może ktoś przybliżyć temat? Opłaca się teraz w ogóle kupować sprzęt czy lepiej poczekać?
3. Z tego co się orientuję to są różne wersje gtx 970. Która najlepsza i dlaczego?
4. Lepiej z pewnych względów składać samemu czy kupić od razu złożony zestaw? Chodzi mi tutaj głównie o kwestię solidności złożenia tego przez sklep, bo jeśli chodzi o zabawę przy składaniu, to w sumie mi na tym nie zależy jakoś bardzo. Nigdy nie składałem komputera, więc więcej byłoby z tym stresu niż zabawy.
5. Jaki zestaw za około 5000 zł? Dysk SSD mam, z laptopa wyjmę. Monitor również posiadam.
Dzięki z góry za poświęcony czas, bo trochę tych pytań jest.
#pcmasterrace
1. To zależy do czego będziesz wykorzystywać ten komputer. Procesory i5 w zupełności wystarczają do gier, jeżeli natomiast będziesz bawić się w obróbkę wideo, photoshopy itp to lepiej wziąć i7.
2. Fakt za parę miesięcy mają wyjść nowe karty Nvidii i AMD ale tak na prawdę na dzien dzisiejszy nikt nie wie jaki będzie wzrost wydajności. Szacuuje się że około 20% względem obecnej generacji. Trzeba wziąć pod uwagę to,
Ad.1 właśnie kupiłem i5 i do tego gtx970, wg testów wszystkie gry obecne powinny latać płynnie na maksymalnych ustawieniach, ale i7 zawsze będzie mocniejszy, choć jest kilkakrotnie droższy.
Ad.2 Ja zastanawiałem sie nad socketem. Wyszly skylake i one potrzebują nowych płyt głównych, na tą chwile nie dają wysokiego wzrostu wydajności, ale mniej energii potrzebują. Co do
http://www.morele.net/inventory/info/gsUZWl
Lekko wykracza poza budżet. ale na tym sprzęcie będzie ci śmigało wszystko na uber/hiper/super detalach.
Jeżeli nie można wyjść poza budżet to można przyciąć na karcie, albo na procesorze wybierając taki który ma zablokowany mnożnik, ale wtedy nie będziesz w stanie go podkręcać w ogóle. A jeżeli chodzi o obudowę to kwestia gustu wrzuciłem zalmana bo jest dobry i tani.
http://www.morele.net/karta-graficzna-evga-geforce-gtx-970-ssc-acx-2-0-4gb-gddr5-256-bit-hdmi-dvi-3xdp-04g-p4-3975-kr-713997/ - tu masz dość dobrą konstrukcję
Komentarz usunięty przez autora
http://www.morele.net/pamiec-g-skill-aegis-4-ddr4-2x8gb-2400mhz-cl15-f4-2400c15d-16gis-846810/ - tylko 100 zł różnicy
Zasilacz w przypadku, gdy zdecydujesz się na gtx 970 będzie trochę na wyrost, ale za to w przyszłości możesz dołożyć jakieś mocniejsze GPU.
@Qbaz: i5 które kosztują w okolicach 1000 zł zjadają i7 które kosztują w okolicach 1000 zł, więc dla tego wiele osób (w tym ja) decyduje się na i5-tki :) Do gier się sprawuje się znakomicie, mało które gry (są