Wpis z mikrobloga

Wczoraj, tuż przed snem, uświadomiłem sobie na moment jacy mali jesteśmy. Myśl nasunęła mi obrazek galaktyki Andromedy, że w sumie nawet jeżeli w naszej Drodze Mlecznej nie ma życia, Droga Mleczna jest w sumie mała, to przecież niedaleko nas jest galaktyka Andromedy, a obok jeszcze setki i tysiące innych galaktyk. A Ziemia w porównaniu do Drogi Mlecznej przecież jest malutka. I my żyjąc tutaj na Ziemi zajmujemy się jakimiś kłótniami, boimy się czegoś, boimy się śmierci, ale uświadamiając sobie, że jesteśmy mali to wszystko traci na znaczeniu. To jest z jednej strony piękne, a z drugiej strony straszne - znacie to uczucie??...
ale
no właśnie, żadne słowa, żadne porównania, jak mała jest Ziemia, jak my jesteśmy mali nie potrafią oddziaływać na psychikę, mocniej niż właśnie taki chwilowy, albo i dłuższy moment olśnienia.
Co z tego, że czyta się dużo rzeczy jak mali jesteśmy. To jest imponujące, ale prawdziwie nie zawsze do nas dociera. Ale takie uświadomienie raczej musi przyjść samo, gdy jesteśmy wyciszeni, gdy nie myślimy... dziwne to wszystko
#feels #astronomia #filozofia #rozkminy
Pobierz Dawidk01 - Wczoraj, tuż przed snem, uświadomiłem sobie na moment jacy mali jesteśmy. ...
źródło: comment_zpanJiDW9FA22iyUAym6OQvurXTIpxXE.jpg
  • 15
@Czytelnik30: hehe
@xXx_MatiSeba69_xXx: ale no właśnie wg mnie ciężko jest wpaść w taki stan zachwytu jak w opisanym przeżyciu. Tu nie chodzi też o to, że "ło jej, jesteśmy mali, wszystko nie ma sensu, #przegryw". Tylko chodzi o to, że świat jest tak piękny i to wszystko jest takie straszne, że nie ma się czego bać, martwić się jakimiś swoimi problemami, ale z drugiej strony to uczucie jest przerażające.
jest w sumie mała, to przecież niedaleko nas jest galaktyka Andromedy, a obok jeszcze setki i tysiące innych galaktyk. A Ziemia w porównaniu do Drogi Mlecznej przecież jest malutka. I my żyjąc tutaj na Ziemi zajmujemy się jakimiś kłótniami, boimy się czegoś, boimy się śmierci, ale uświadamiając sobie, że jesteśmy mali to wszystko traci na znaczeniu. To jest z jednej strony piękne, a z drugiej strony straszne - znacie to uczucie??...

ale