Aktywne Wpisy
Jesli sie zastanawiacie czy prawidlowo przyjmujecie klientow w burdelu to tutaj jak robi to jakas wariatka w uk
Lolenson1888 +320
Nowy, pachnący świeżością przystanek Reduta Wolska. Pierwszy dzień po otwarciu ogromne graffiti, szybko zamalowane przez utrzymaniowców, ale ślad pozostał.
Dziś rano po drugiej stronie to.
"Mordo to jest sztuka"
#warszawa #wola #bekazpodludzi
Dziś rano po drugiej stronie to.
"Mordo to jest sztuka"
#warszawa #wola #bekazpodludzi
Przygotowałem dwa talerze. Na każdym 12 tych samych odmian po 3 nasiona każda. Razem 36 nasiona na każdym z talerzy. Nasiona dość mocno wyselekcjonowałem - odrzuciłem wszystkie do których wyglądu mogłem mieć jakiekolwiek zarzuty. Wylądowały na talerzu wyłożonym kilkoma warstwami grubego ręcznika papierowego.
Jeden z talerzy ustawiłem na komodzie w pokoju, gdzie temperatura wynosiła przez cały czas 16-18 stopni, czyli zwykła temperatura pokojowa. Drugi ustawiłem na non stop grzejącym się routerze (ktoś z mirko podrzucił ten pomysł xd) gdzie mierzona kilka razy temperatura zawsze wynosiła około 30. Oba talarze nawadniałem identycznie przez cały czas.
Policzyłem skiełkowane nasiona po czterech i ośmiu dniach:
Po 4 dniach:
-temperatura pokojowa 2/36
-temperatura podwyższona 8/36
Po 8 dniach:
-temperatura pokojowa 9/36
-temperatura podwyższona 28/36
Wnioski wydają się oczywiste. Dodatkowo zauważyłem, że w pokojowej temperaturze nie chcą kiełkować zwłaszcza odmiany Capsicum chinense - nie skiełkowało żadne nasiono. A całkiem dobrze radzą sobie Capsicum annuum. Przy temperaturze około 30 stopni większych różnic pomiędzy gatunkami nie zauważyłem.
#chili #papryczki #ostrakuchnia #chilihead #chilizgobim #rosliny #domowyogrod #papryka #botanika #uprawiajzwykopem