Wpis z mikrobloga

@Adrian77: Tak. Jeśli cię zwolnią z końcem miesiąca to urlop masz liczony od 1.01 do ostatniego dnia pracy. Później z biura umowa masz urlop liczony od pierwszego dnia pracy proporcjonalnie.
Jeśli będziesz miał lukę miedzy umowami to za ten okres nie masz liczonego urlopu
  • Odpowiedz
@Adrian77: Zacząłeś robotę od 3 miechów i już chcesz 20 dni urlopu? Co ty kamienie łupiesz? A tak na serio to chyba możesz wziąć cały o ile masz umowę na stałe. Ale chyba nikt takich rzeczy nie praktykuje.
  • Odpowiedz
@robvan: @kfasu: Nie chcę od razu brać całego urlopu, tylko chcę wiedzieć, czy w tym roku od razu mi już przysługuje 20 dni, czy nadal liczy się po miesiącu 1,66 dnia wolnego. Cały czas to jest jest jedna umowa o pracę. Zaczęła się 16 listopada i trwa nadal.
Jak wykorzystałem jeden dzień wolnego w 2015, to jeszcze za tamten rok coś mogę wziąć, czy nie? W 2015 przepracowałem
  • Odpowiedz
@robvan: Ok, zapytam, ale co do pierwszego pytania, to już nie mam proporcjonalnego urlopu? Dobrze zrozumiałem? Pytam, bo chcę sobie zaplanować urlopy w tym roku.
  • Odpowiedz
@Adrian77: Raczej tak. U mnie w robocie zawsze osoby z umowami na stałe planują urlop na cały rok tak że niektórzy np biorą 2 tyg w marcu czyli nieproporcjonalnie. Więc tutaj nie ma zależności. Ale np mając umowę do marca trochę głupio planować urlop na czerwiec...
  • Odpowiedz
@robvan: Z ta całością to zależy od pracodawcy. Z początkiem roku nabywasz prawo do urlopu w pełnym wymiarze i teoretycznie możesz go od razu w całości wybrać.
Dla pracodawcy jest to nie korzystne w przypadku zwolnienia w ciągu roku.

Mowimy o przypadku kiedy umowa obejmuje caly rok kalendarzowy
  • Odpowiedz
@Adrian77: to teraz widać jaśniej jaką masz sytuację.
za bieżącą umowę masz urlop proporcjonalny i nie dostaniesz nic ponadto (jeszcze kwestia jak urlop liczy kadrowiec - 1,66 czy 2 dni/mies.)
nowa umowa trwająca przynajmniej do grudnia br daje ci prawo do urlopu w całości (luty-grudzień)

urlopu w ciągu roku kalendarzowego możesz mieć:
20 dni - jeżeli pracownik jest zatrudniony krócej niż
  • Odpowiedz