Wpis z mikrobloga

#kiciochpyta #zdrowie #witaminy #kuchnia #gotujzwykopem

Słuchajcie, moja mamusia znana ze znaleziska
http://www.wykop.pl/link/2960577/magnetoterapia-ostrzez-rodzicow-dziadkow/

Starsza stażem hipochondryczka

stwierdziła, że będzie pić soki. No ale wiecie... Jak to na nią przystało musi być konkret z odpałem. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Stwierdziła, że ona przed poważniejszym zakupem się jednak poradzi, no i dzwoni i pyta czy ta wyciskarka do soków za
tysiąc złotych to jest ok.

Macie coś TANIEGO co jej sok z buraka zrobi?

To jej mówię, że zamiast ten tysiąc na tą wyciskarkę (bo to ponoć jeszcze tanio było)
to ja jej będę soki dowoził. No ale nie, bo taki sok to ma terminy i musi być świeżo wyciskany. (ʘʘ)

Ah... Btw: bym zapomniał. Ręce ma niesprawne więc trudno jej będzie coś przyciskać...
To jej mówię, żeby do blendera te owoce wciepała... No ale rozumiecie - miąższ. Ma być bez miąższu.
Chyba założę #matkahipochondryczka ;-)
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@defoxe: nie orientuje sie w cenach ale wiem ze sokowirowka jest tansza a do sokow z marchewki jablka czy buraka sie nadaje. jednak sok z wyciskarki jest lepszy i ponoc zdrowszy. sam zadecyduj czy lepiej zainwestowac w wyciskarke czy sokowirowka wystarczy.
  • Odpowiedz
@defoxe: wyciskarka MPM za ~400zł, jednoślimakowa (czyli pewnie ten sam typ, dwuślimakowe są duuużo droższe)- daje radę, mniej sprzątania oraz bardziej suchy odpad niż przy sokowirówce (niektóre owoce/warzywa trzeba przepuścić kilka razy, ale np. sok z granata wychodzi super) :) dodatkowo jeśli niesprawność rąk pozwala to elektryczna wyciskarka do cytrusów za jakieś 40zł (mniej roboty trochę jak ma się ochotę na sok np. z samych pomarańczy) ;)
  • Odpowiedz
@defoxe: Matka ma rację - świeży sok, to zupełnie inna bajka w porównaniu z takimi ze sklepu (o ile takie chciałeś jej przywozić). Wyciskarka do cytrusów nie spełni swojej funkcji, bo akurat pomarańcze to można wpierdzielać w całości. Gorzej z sokiem z marchewki, jabłek czy wspomnianych buraków - to o takie soki chodzi Twojej mamie. Marchewkę może zjesz jedną, a sok wyciśniesz i wypijesz z 2 kg - jest różnica
  • Odpowiedz
@matra: Nie wiem...

@defoxe: xD

@gagit: no więc.. masła orzechowe wszelakie, także i nasionka możesz zmielić [z odpowiednią dostawką możesz tłoczyć olej lub mielić ziarna na mąkę], możesz przecierać ziemniaki na placki ziemniaczane, przecierać owoce/warzywa gotowane na musy, czy ogólnie robić różnego rodzaju papki, możesz wrzucić ciasto drożdżowe i wyjdzie Ci przez dziury grissini [ale to pewnie o rodzaju sprzętu zależy] no i najważniejsze - możesz
  • Odpowiedz
  • 0
@matra: hmm dzięki ;) a to nie jest tak, że to mieli i jedna część jest sokiem a druga bezwartościowymi resztkami? to z tego później robić te przetwory? Myślałam, że to taki wiór zostaje. czy to można jakoś ustawić żeby ten sok tak nie do końca wyciskało tylko po prostu zmieliło? ;P sorry nie znam się w ogóle, a myślałam o zakupie sokowirówki i teraz właśnie się zastanawiam.
  • Odpowiedz
@gagit: przetwory robisz z tego co zmielisz, a co zrobisz z papką to już w sumie Twoja decyzja, no i oczywiście zależy od tego z czego ta papka. Przykładowo jak robisz sok z marchewki samej, albo tam z buraka dodatkowo to dobra wyciskarka da Ci mało wartościowy wiór, ale możesz go połączyć z jajkiem i przyprawić na wytrawnie na placki, albo na słodko na ciastka - też tak robią. Albo
  • Odpowiedz