Wpis z mikrobloga

#arduino #elektronika
Co jest nie tak że esp8266 nie działa? ESPlorer nic nie wykrywa, Arduino IDE też nie. Na module jest dioda, która też nie świeci. Moduł uszkodzony? Zamawiałem stąd http://www.aliexpress.com/item/2015-New-version-1PCS-ESP-12F-ESP-12E-upgrade-ESP8266-remote-serial-Port-WIFI-wireless-module/32472991296.html
Podłączyłem:
GND, GPIO15, GPIO0 do GND
VCC,EN do 3,3V
TX do RX w USBasp
RX do TX w USBasp
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Cnrash3: a co to ma wspólnego z tym co napisałem? Napisałem że GPIO0 nie daje się do masy, to po pierwsze, po drugie skąd wytrzasnąłeś RX i TX w USBasp to ja nie wiem, potrzebujesz przejściówki z USB na UART albo Arduino.
  • Odpowiedz
@Cnrash3: nie ma jak "wykrywać" bo z ESP komunikujesz się przez port szeregowy i nie ma czego wykrywać, ściągnij sobie jakiś terminal np. Putty albo Teraterm i otwórz port, który masz połączony z ESP.
  • Odpowiedz
@Cnrash3: no właśnie. Potrzebujesz czegoś co w systemie jest widziane jako port COM. Rozbierz to wszystko co tam masz, i podłącz tak:
zasilanie do 3.3V z tej płytki zasilającej
CH_EN do plusa
RESET do plusa przez rezystor 10k
Rx do Rx Arduino (nie ma crossa!)
Tx do Tx Arduino
odpal jakieś putty, otwórz port COM przy którym jest widoczne Arduino, i zresetuj ESP (zewrzyj na chwilę reset do masy)
  • Odpowiedz
@Cnrash3: Kombinujesz jak kon pod gore. Zamow sobie konwerter na CP2102(dziala pod wszystkimi systemami), wybierz program do terminala np RealTerm, skonfiguruj i teraz probuj sie z nim porozumiec. USBasp zostaw jako programator.
  • Odpowiedz