Wpis z mikrobloga

chociażby dziwnego miksu systemd z resztkami po sysvinit.

@kovalski: Łoezu :D Ale była taka sytuacja na Archu: https://www.archlinux.org/news/end-of-initscripts-support/.

@carlo497: Ale ta zasada "instalowania najmniejszej ilości zależności" też jest ciekawa. Np. dopiero po tygodniu zauważyłem, że nie mam sterowników do touchpada. I to normalna sytuacja. Czekają też Ciebie niezapomniane przeżycia w konfiguracji Pulseaudio (wydaje mi się, że tę paczkę stworzono tylko po to, by ludzi w------ć). Trzeba też się
  • Odpowiedz
Czekają też Ciebie niezapomniane przeżycia w konfiguracji Pulseaudio

@zerozero7: kurde, chyba miałem farta bo zainstalowałem ze trzy paczki i działa + jakieś pavucontrol i działa
  • Odpowiedz
@carlo497: Ja się z tym strasznie pałowałem na początku, dopóki nie znalazłem takiej paczki : asoundconf. Teraz bez problemów. To też zależy, czy chcesz postawić sobie wyłącznie WM (jak np. i3, teraz sam z tego korzystam) czy DE jak xfce (polecam) lub gnome/kde etc. Jak będziesz chciał sam wm, to musisz się przygotować na ostre pałowanie. W przypadku DE wszystko działa raczej out of the box, konfiguracji jest o
  • Odpowiedz
@zerozero7: ten system w takim samym stopniu mnie kusi co odstrasza...
Miałem jedno podejście do niego na vbox. Po 15 minutach błędów na poziomie instalacji uznałem, że ktoś kto wydał system nie działający na wirtualce jest poroniony.
  • Odpowiedz
@carlo497: No to postaw najpierw na virtualce :) Arch jest ekstra pod tym względem, że nie jest związany z żadnym DE/WM i możesz wszystko zmieniać w locie, bez problemu. Jak się znudzisz KDE, to strzelasz sudo pacman -Rs plasma i instalujesz gnome'a. Jak masz dobrze skonfigurowanego shella, to błyskawicznie sobie skonfigurujesz nowe DE. Ja np. nie używam żadnego DM'a tylko wszystko trzymam w .xinitrc. Przez to mam pewność, że przez
  • Odpowiedz