Wpis z mikrobloga

Proszę was o pomoc, mam pytanie/problem, przeszukałem już wiele forum i innych stron ale nie uzyskałem odpowiedzi, może ktoś z was spotkał się z podobnym problemem. Wiem, że wykop to nie jest idealne miejsce na takie pytania ale serio jestem pod kreską. Pytanie odnośnie stowarzyszenia

Otóż należę do stowarzyszenia, które ma około 40 członków, jednak nie posiadamy uchwał z przyjęcia tych członków przez zarząd ani samych deklaracji przyjęcia. Poprzedni zarząd nie prowadził takiej ewidencji lub zniszczył wszystko kończąc swoją kadencje.
Moje pytanie brzmi: na jakiej podstawie można sporządzić listę aktualnych członków stowarzyszenia, jeśli nie mamy żadnych dokumentów związanych z tymi członkami, jedynie znamy się wszyscy prywatnie.
Czy jeśli nie ma tych protokołów to automatycznie nie spełniamy prawa o stowarzyszenia gdyż nie posiadamy 15 członków, tylko 0?
Czy w takiej sytuacji powinniśmy zlikwidować stowarzyszenie i powołać na nowo?

Będę wdzieczny o każde nakierowanie w tej sprawie :)

#prawo #stowarzyszenie #prawostowarzyszenia #pomocy #pytanie #pytaniedoeksperta
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@controller9: przy rejestracji tego stowarzyszenia w KRS były wymagane stosowne uchwały i lista członków założycieli wiec na pewno jest to do wglądu w aktach w sądzie rejestrowym. Tam też można zrobić kopie / fotokopie, otrzymać uwierzytelnione odpisy tych dokumentów
  • Odpowiedz
@kyloe: Tak jak najbardziej stowarzyszenie widnieje w KRS i są tam założyciele(część z nich już nie żyje), jednak co z osobami które brały udział w walnych zgromadzeniach w poprzednich latach ale nie ma co do tych osób uchwał przyjęcia przez zarząd, ponieważ zostały zniszczone, zagubione lub nie przekazane dalszym zarządom.
  • Odpowiedz
@controller9: powinniście zaktualizować listę członków i zatwierdzić ją uchwałą odpowiedniego organu. No chyba, że sami nie wiecie kto jest członkiem, to wtedy nie mam pomysłu.
  • Odpowiedz