Wpis z mikrobloga

#cnc #studbazaproblems
Nie zaliczyłem kolokwium, na którym był podpunkt (najbardziej punktowany ze wszystkich)
"Opisz kontur danego detalu" (dokładnie tak)
Wyglądał on prawie dokładnie jak ten na dole (ale nie pisało jakim cyklem).
Nie wiecie moze jak mozna to opisac ? Czy trzeba uzyc jakiegos cyklu czy nalezy pisac od razu N05 N10 N15 N.. I wpisywać położenia ? MTS jakby coś. Pomożecie ?
ossj - #cnc #studbazaproblems 
Nie zaliczyłem kolokwium, na którym był podpunkt (naj...

źródło: comment_lQqbt9D9Hwg5E1OuvMvm074Ls1TRq3Tb.jpg

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ossj: jeśli już robiliście to najlepiej zaprogramować to w WOPie. Najpierw wlaczasz cykl G81, potem wop i zamyka cykl. tam możesz robić automatycznie te polokregi i zwykłe, proste kontury. jeśli nie w WOPie to trzeba najpierw ściąć czoło, potem ustawić się na samym początku, na czubku detalu i zrobić to cyklem, chyba G71 ale nie pamiętam dokładnie.
  • Odpowiedz
@padobar: (powiedzmy ,że średnica na koncu to 20, na poczatku 10)
N05 X +73 Y 0 (czolo)
N10 X +73 Y +10 (czolo)
N15 X + 60 Y +10 (pierwsza prosta)
N20 X +43 Y + 15 (stożek)
N25 X + 30 Y +15 I = 10 K = 0 (łuk) ??? <-- to chyba
  • Odpowiedz
@ossj: jak X albo Y się nie zmienia to nie musisz ich powtarzać w następujących po sobie komendach
łuk to nie wiem, bo co sterowanie to inaczej
  • Odpowiedz
@ossj: tak na pewno nie będzie, bo jeśli nie zaprogramujesz tego w cyklu będziesz miał kolizje narzędzia z przedmiotem obrabianym. cykl jest od tego, żebyś "zdejmowal" warstwy tego materiału. Jeśli macie takie sprawdzianiki, a nie programowaloscie w MTSie to współczuję prowadzącego ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@exitnotexist: ten detal jest inny chociaż podobny, sam kontur chyba tak powinien być opisany, nie chodzi tutaj o odjazd narzędzia i opisywanie innych rzeczy niż zlecił prowadzący dlatego wyłącznie opisałem kontur do obróbki zgrubnej. G54 jest potrzebne w tym przypadku, bede to pisal na kartce więc warto uwzględnić żeby nie było ,że sobie ubzdurałem coś :P
Sporo pomogłaś.
  • Odpowiedz