Wpis z mikrobloga

Pytanie do wykopowych ekspertów- dlaczego Apollo 13 leciał na Księżyc tak długo( ok 3 dni), skoro średnia odległość do niego to 384 400 km, a Apollo osiągał prędkość 38 880 km/godz.Biorąc pod uwagę, że trajektoria nie była linią prostą, a "jakąś powiedzmy elipsą" i przed lotem najpierw okrążyli Ziemię 3 razy(4.5 godz), to ten lot powinien trwać nie więcej jak dobę? Nie znalazłem odpowiedzi w google, więc pytam mirków z pod tagów #nauka #astronomia #matematyka #pytanie #pytaniedoeksperta #nasa ,a może @dkm17 (wiem, że to nie z chemii, ale ty taki uczony, więc może...)?
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@luminax: prędkość którą podajesz to jest, jak mi się wydaje, zaraz po manewrze TLI (translunar injection). Ona malała przez większość czasu podróży (Ziemia cały czas spowalniała prędkość oddalania się).
  • Odpowiedz
@luminax: Bo manewry transferowe i oczekiwanie na odpowiednie punkty do burna trwają. Nie da sie dolecieć tam plynnie dysponują ograniczonym zapasem paliwa. Trzeba korzystać z odpowiedniego układu cial względem siebie It. A taka sytuacja zdarza sie tylko czasami. Porównaj sobie np. Haslo "okno startowe" na marsa żeby to skumać w większej skali przy transferach międzyplanetarnych.
  • Odpowiedz
@luminax: @krl_krl: @nietopies: @krawat: @Gorion103: @deeveejay: @MaIutkiCzlowiek:
Pozwoliłem sobie zawołać więcej osób, ponieważ odpowiedź jaką dostałeś jest, pomimo, że prawidłowa to niepełna.
Prędkość z jaką poruszała się kapsuła Apollo 13, była idealnie taka, żeby zużyć jak najmniej paliwa podczas lądowania na księżycu. Była ona tak dobrana, aby dolecieć do Księżyca i osiągnąć jego orbitę "na styk". Każdy kilometr
  • Odpowiedz
@krl_krl: No nie, ale podstawowe aspekty mechaniki orbitalnej, a nawet te troszkę bardziej zaawansowane jak Hohmann czy Oberth można tam zrozumieć lepiej niż czytając wzory na wikipedii :)
  • Odpowiedz
@ryo1987: co więcej, była to trajektoria typu "free return". To znaczy że w przypadku nie odpalenia silników statek z pomocą księżycowej grawitacji bezpiecznie wchodził na orbitę wiodącą do normalnego wejścia w ziemską atmosferę i lądowania, tak jak po udanej misji. W przypadku Apollo 13 podczas powrotu na Ziemię odpalono silniki aby nieco przyspieszyć powrót.
@luminax: @krl_krl: @nietopies: @Gorion103: @deeveejay: @
  • Odpowiedz
@luminax: Masz rację, tylko musisz rozpatrywać to w odniesieniu do ciała, którego siła grawitacyjna w danym momencie dominowała. Czyli gdybyś wymazał Księżyc z tego rysunku i wyobraził sobie że statek orbituje tylko po elipsie wokół Ziemi, to zgodnie z zasadą o której pisałem wyżej - z racji rosnącej odległości od Ziemi (zbliżania się do Ap - najwyższego punktu orbity), prędkość spada. Jednak jeśli w pewnym momencie statek dostaje się w
deeveejay - @luminax: Masz rację, tylko musisz rozpatrywać to w odniesieniu do ciała,...

źródło: comment_4NDblJMBKWdVM6ptVxHBkyD3ToT3Y59o.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz