Wpis z mikrobloga

@Pocholere:
To zależy od aktywności enzymu rybonukleazy w ślinie.
U niektórych ludzi rozkłada ona peptyd, którym jest aspartam, na aminokwasy i alkohol i to może powodować wyrzut glukozy z wątroby, co za tym idzie, insuliny.
Zwykle dzieje się tak u ludzi, którzy odbierają smak aspartamu jako identyczny z cukrem.
Podobno to niewielki odsetek.

Ale do aspartamu dodają też inne słodziki, acesulfam, sacharynę i w takim połączeniu mózg się już nabiera, że
Staromodny cukier jest jednak najlepszy. <


@Gavroche: niby tak, ale jeśli miałbym pić kawę, herbatę czy napoje z cukrem to wolę coś zjeść zamiast pić puste kalorie. Zwłaszcza, że jestem uzależniony od cukru i tak jak alkoholik bez alkoholu, tak u mnie bez cukru jest wszystko 'ok'. Problem zaczyna się wtedy, kiedy zjem coś słodkiego z cukrem. Słodzikiem się oszukuję, ale nie wpadam w cug słodyczowy.
@Pocholere:
Oszukiwanie się niewiele daje.
Wciągasz erzac, zamiast walczyć z nałogiem.
A ten erzac to nieprzebadana substancja, albo inaczej, przebadana selektywnie z założeniem "ma nie szkodzić".( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ludzie jedzą cukier kilkaset lat, a aspartam kilkadziesiąt, informacja zwrotna jeszcze nie wróciła.